Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Olafiaklinikken med nytt tilbud kvinner som har sex med kvinner.

– For mange er det et tabu å snakke om seksuelt overførbare sykdommer hos kvinner som har sex med kvinner (KSK). Vi gjorde en undersøkelse under Skeive dager i 2011 for å kartlegge hva kvinnene vet om temaet, om de har hatt seksuelt overførbare sykdommer og om de ønsket et eget tilbud for å teste seg. Resultatet viste at et flertall ønsket seg et eget tilbud, sier Sol-Britt Molin ved Olafiaklinikken til Blikk Nett.

Jordmor Sol-Britt Molin og sykepleier Sindre Ringvik ved Olafiaklinikken har tatt initiativet til «Seksuelt helsetilbud for KSK» som åpner 15. februar. Olafiaklinikken er et lavterskeltilbud for diagnostikk og behandling av seksuelt overførte infeksjoner og hiv. Et viktig mål for Olafiaklinikken er å legge til rette slik at gruppen menn som har sex med andre menn tester seg. Nå utvider klinikken tilbudet sitt og oppfordrer kvinner som har sex med kvinner til å ta kontakt.

– Vi har lurt på hvorfor det er så få tilbud til denne gruppen. Forskning viser at de i liten grad oppsøker helsetjenester fordi de ofte blir møtt med manglende kunnskap. Vi vet at det finnes dyktige fastleger og gynekologer som gir et godt tilbud til kvinnene, men vi vet også at det finnes mange kvinner som ikke opplever dette. Kvinner som for eksempel er redde for at legen skal bli brydd eller ikke møte deg med verdighet, sier Sol-Britt Molin.

– Hva inneholder «Seksuelt helsetilbud for KSK»?

– Vi tilbyr vaginal undersøkelse med celleprøve, test for bakteriell vaginose og vanlige tester for seksuelt overførbare infeksjoner. Vi tilbyr en pakke med prøver og samtidig en mulighet til å komme og diskutere og stille spørsmål, sier jordmor Torill Ulbrant.

Hun er den de som bestiller time hos Olafiaklinikken vil møte. Åpningstiden for «Seksuelt helsetilbud for KSK» blir to dager i uken. En på formiddagen og en på ettermiddagen. Et eget nummer for KSKs timebestilling, er bestilt, og dit kan man ringe onsdag og torsdag kl: 1100-1130.

– Med egne timeavtaler slipper man å trekke kølapp og sitte her og vente. De som ringer dette nummeret, kommer bare til KSK. Man trenger ikke starte med å opplyse om hvem man har sex med. Vi har ikke personale til å ha denne linjen åpen hele uke, derfor er det kort tidspunkt for å ringe inn. Men når man ringer inn, får man time. Man kan også ringe det vanlige telefonnummeret og bli ringt opp igjen, sier Ulbrant.

Olafiaklinikken, senter for rådgivning, undersøkelse og behandling av seksuelt overførbare infeksjoner holder til i Trondheimsveien 2, Bygg N. Sentralbordnummer er 23 07 58 40. Direktelinje for KSK kommer på Olafiaklinikkens hjemmesider.