Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Fundacion 26 de Diciembre i Madrid blir et aldershjem for lhbt-seniorer.
En gruppe eldre homser planlegger Spanias første aldershjem for lhbt-seniorer. Senteret vil i første omgang være et tilbud til generasjonen som vokste opp under Francos homofobe regime og gi dem «et rolig, lykkelig og fordomsfritt miljø» hvor de kan tilbringe sine gylne år.

Senteret har fått navnet Fundacion 26 de Diciembre og skal bygges like utenfor Madrid. Det er ventet at senteret vil bli et fristed for mange av lhbt-generasjonen som vokste opp under Franco.

Foreløpig er det 20 bekreftede boenheter i Fundacion 26 de Diciembre.
«Det er ikke nok plass i forhold til etterspørselen. I tillegg har hatt pågang fra land som Tyskland og Sveits», sier Federico Armenteros, Fundacion 26 de Diciembres leder, i et intervju med det engelske homomagasinet Attitude.

Navnet Fundacion 26 de Diciembre er hentet fra dagen i 1978 hvor en lov, so tillot trakassering og diskriminering av homofile, ble justert slik at lhbt-gruppen ikke lenger skulle kunne utsettes for diskriminering. De som vokste opp under Franco levde i en tid hvor man ikke kunne leve utenfor heteronormen, og mange homofile ble fengslet.

«Da lovjusteringen kom var mange av de som vokste opp i Francos Spania i 30-årene. Forakten og hatet mot lhbt-personer var da en integrert del av samfunnet. Derfor er det mange i den gruppen som ikke ønsker å identifisere seg selv som homofil. Det er fortsatt vanskelig for mange av dem, ikke bare det å komme ut av skapet, men å innrømme at de er homofil overfor seg selv», sier Armenteros til Attitude.

Armenteros forteller at han selv var homofob.
«Jeg måtte gå til psykolog i tre år før jeg kunne akseptere meg selv som homofil», sier han og forteller at mange fra samme generasjon går tilbake i skapet etter at de blir pensjonister.

Mange som bor på eldresenter møter homofobi fra andre beboere.
«Jeg er veldig ensom der jeg bor nå. Jeg blir ignorert, ydmyket og må bo alene fordi ingen vil dele med meg», fortalte Jose Maria Herrares i et intervju med den engelske avisa The Guardian nylig. Nå står Herrares på listen over de nye beboerne som skal flytte inn i Fundacion 26 de Diciembre.

Går alt etter planen skal senteret åpne sommeren 2014, og vil bestå av 115 leiligheter, i tillegg til en rekke tilbud som gym, spa, bibliotek, konferansesal, butikk og en restaurant. Aktiviteter som sportstilbud og en rekke kurs skal holde beboerne i aktivitet.

Nærmere 8000 kroner i måneden vil det koste å bo i Fundacion 26 de Diciembre. Det er 3000 kroner mindre enn den gjennomsnittelig levekonstnaden i Madrid. Et utvalg leiligheter vil bli reservert for beboere med hiv.

På grunn av den økonomiske krisen i Spania er det hardt å finne investorer, og senteret vil med tiden måtte hoste opp 14 millioner Euro for å dekke byggekonstnadene. Dette til tross er Fundacion 26 de Diciembre optimister og søker penger hvor de kan. Og når dørene forhåpentligvis åpner i 2014 vil beboerne møtes av fagpersonale.

«Og ingen vil bli spurt om de er homo eller ikke. Vi ønsker streite velkommen også. Og ungdom. Den eneste regelen vi har er toleranse», sier Armenteros til Attitude.
«Det eneste målet vi har er at beboerne skal se at de er normale, og at de har rett til å kunne leve sine siste år i livet som lykkelige.»

Frykter sykehjemmet
Fafo-rapporten «Helse- og omsorgsbehov blant eldre lesbiske og homofile» fra 2010 viser at lhbt-seniorer i Norge skiller seg fra andre eldre på mange måter.

Det er færre blant homofile og lesbiske enn i befolkningen for øvrig som har egne barn som kan bistå med hjelp og støtte i alderdommen. Videre viser forskning at dobbelt så mange eldre blant lesbiske og homofile som i befolkningen for øvrig bor alene. Denne gruppen eldre er kanskje derfor mer avhengig av statlige ordninger i alderdommen. I tillegg kan man anta at mange eldre lesbiske og homofile har skjult sin identitet som en overlevelsesstrategi i frykt for straff, tap av jobb eller kontakt med familie og venner. Til sammen kan disse faktorene gi grunnlag for å tro at kanskje eldre lesbiske og homofile vil stille det offentlige hjelpeapparatet innen pleie og omsorg overfor nye utfordringer.

I 2006 gjennomførte LLH Oslo og Akershus en samling for lhbt-seniorer, som et ledd i prosjektet «Gammel, grå og homo», på Haugastøl. Der deltok det 21 homser og lesber i alderen 59 til 82 år. Målsettingen var å få satt saken på dagsorden, og dannelsen av LLH Seniornettverk ble en oppfølging av dette.

– Fra møtet på Haugastøl husker jeg spesielt at flere var redde for hva som kommer til å møte dem på sykehjemmet eller i omsorgsboligen. De fryktet at de skulle bli tvunget tilbake til «skapet» fordi personalet tar det forgitt at man er hetero, sa Aasmund Vik i Seniorgruppa til Blikk Nett i forbindelse med oppstarten.

Seniorgruppa har eldre homofile og lesbiskes interesser som hovedfokus, og det har blitt lagt opp til et bredt aktivitetsnivå. Seniornettverket er foreløpig kun en Oslo-gruppe, men ønsket og håpet er at lignende grupper kan oppstå rundt om i landet.

I Oslo arrangeres en månedlig seniorcafé, hver siste torsdag i måneden, i LLHs lokaler i 4. etasje i Tollbugata 24. Dørene åpnes kl. 18 og cafeen er åpen til kl 21. Det serveres nystekte vafler, kaffe og te med noe attåt.

Mer info:llh.no/seniorer