Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Jane Nedberg jobber mot diskriminering av gravide lesbiske. For det fikk hun prisen Årets Jordmor.

Av flere hundre innsendte forslag ble kommunejordmor Jane Nedberg i Vikersund valgt til Årets Jordmor 2011 for sin inkluderende holdning.
– Kommunejordmor Jane Nedberg har oppnådd svært mye gjennom sitt arbeid mot diskriminering av homofile gravide. Det er flott og sterk å motta brev som beskriver hennes sin innsats. Jane er en tilstedeværende og tydelig jordmor for alle sine brukere. Valget av Årets Jordmor 2011 setter fokus på at lesbiske og homofile som blir foreldre, ikke bare skal ha juridiske rettigheter, men også ha respekt, varme og omsorg, sier Ragnhild Aarnes, redaktør i BAM til Blikk nett.

Barnemagasinet BAM kårer Årets Jordmor. BAM retter seg mot de som venter eller nettopp har fått barn. Kåring er i samarbeid med Libero og setter søkelys på den jobben som jordmødre gjør.

– Dette er en stor ære. Jeg er overrasket og stolt. Alle blir behandler individuelt når de kommer hit til Vikersund uavhengig av legning eller kulturell bakgrunn. Homofile er like gode foreldre som heterofile, og mange lesbiske har satt seg godt inn i det de skal gjennom. Alle skal behandles med åpenhet, respekt og forståelse, sier Jane Nedberg til Blikk Nett.

Det var mange i Vikersund som syntes Jane Nedberg burde få denne prisen. En av dem er Elin Osa Søreng som sendte inn sin sitt forslag med begrunnelse: «Det var kona som gikk gravid, og jeg grua meg en del til hvordan jeg skulle bli møtt av helsepersonell fordi vi er lesbiske. Så kom vi til jordmora her i bygda, Jane Nedberg, på Vikersund helsestasjon, og vi kunne ikke vært heldigere. Vi ble tatt så godt i mot, og følte oss så ivaretatt og trygge. Jane Nedberg fikk meg alltid til å føle meg vel, og hun glemte aldri at jeg også skulle bli mamma».

Lesere sender hvert år inn forslag til kåringen av Årets Jordmor. Prisen er et reisestipend på 10 000 kroner, og Libero gir 5 000 kroner til helsestasjonen som Jane Nedberg kan bruke i sitt arbeid.