Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Danmarks kulturminister, Uffe Elbæk, er bekymret for at minoriteter skal bli syndebukker for krisen i Europa. Nå vil han bruke kunst og kultur aktivt i arbeidet mot krisen i EU.
Danmarks skeive kulturminister Uffe Elbæk lanserer i dag den europeiske arbeidsgruppa Team Culture 2012. Tolv kreative tenkere og tenkende skapere skal utarbeide et manifest om kulturen og kunstens rolle i en krisetid for så å ta det rundt i Europa for å finne dynamiske eksempler som vil bli presentert på en konferanse i juni.

«Hva kan kunst og kultur utrette i en krisetid?», er spørsmålet kulturminister Elbæk stiller når han samler kulturelle krefter i København 27. og 28. februar.

Uffe Elbæk er på lik linje med blant andre stortingsrepresentant Håkon Haugli bekymret for situasjonen i dagens Europa. Haugli har gjennom sitt mandat i Europarådet flere ganger uttrykt bekymring for krisen vi nå ser i Europa og effekten den har på menneskerettighetene, blant annet for lhbt-rettigheter.

Elbæk er folketingsrepresentant for Radikale Venstre og startet i sin tid skolen Kaospiloterne i Danmark, hvor han var rektor frem til 2006. Han var også direktør for Out Games som ble arrangert i København i 2009. Blikk Nett møtte den danske kulturministeren da han var i Oslo for å åpne musikkbransjetreffet by:Larm tidligere denne måneden for å snakke om lhbt-rettigheter i dagens Europa.

– Det er grunn til bekymring når vi ser utviklingen i Europa. Noe av problemet med den krisen vi ser nå, som i mange tilfeller frontes av sterke nasjonalistiske krefter, er at den skaper et klima hvor man må skylde på noen, sier Elbæk til Blikk Nett.

– I krisetider er det alltid en stor risiko for at det er minoritetene som blir syndebukken. Det være seg romfolket, innvandrere, homoer, alle de ‘andre’ ikke sant? Vi må huske på at hele EU-prosjektet er skrøpelig. Jeg håper selvfølgelig at EU overlever. Men det er ikke gitt.

Elbæk og legger til at han ser på seg selv som en europeisk kulturminister.
– Danmark har formannsposten i EU, så det betyr i prinsippet at jeg ikke bare er kulturminister i Danmark, jeg er kulturminister i hele Europa.

Derfor lanserer han i dag Team Culture 2012.
– Kunst og kultur har en spesiell egenskap til å fostre nye ideer og nytt håp i krisetider. Vi legger derfor ut på jakt etter eksempler på europeisk kreativitet som har betydning og som har en reell påvirkning på samfunnet. Hva kan vi gjøre for å stimulere nye ideer når det gjelder identitet, fellesskap og økonomisk vekst?

Elbæk har satt sammen en et team med tolv personer med et bredt spekter av erfaring og bakgrunn.
– Denne gruppen blir en kulturell elite som skal bruke sine nasjonale og profesjonelle nettverk for å finne kreative løsninger. På samme tid skal de skrive et manifest om hvordan kultursektoren kan skape ny energi i denne krisetiden. Manifestet og eksemplene skal presenteres i Brussel i juni, sier Elbæk.

Gjennom sin rolle som direktør for Out Games i 2009 så Elbæk hvilken effekt kultur kan ha på holdninger.
– Det er viktig å ha en mangfoldig kulturpolitikk, og etter Out Games i København var det stor goodwill overfor lhbt-miljøet. Lhbt-kulturen fikk en legitimering, noe den ikke nødvendigvis hadde tidligere. Nå går filmfestivalen veldig bra. Det går også veldig bra for Copenhagen Pride. Og tidligere denne måneden arrangerte Copenhagen Gay & Lesbian chamber of commerce gaygallaen Axgil 2012 som ble en kjempesuksess. Så jeg vil si at det går riktig vei i Danmark, sier Uffe Elbæk til Blikk Nett.