Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

82-år gamle Christopher Plummer fikk i natt sin første Oscar og er dermed den eldste Oscar-vinneren noensinne. Plummer fikk prisen for sin rolle i filmen «Beginners» hvor han spiller en homofil mann som kommer ut av skapet som 74-åring.
Før Plummer takket Akademiet og sine mednominerte i kategorien Beste mannlige birolle, fortalte han til salen at han hadde øvd på takketalen siden han ble født.

«Beginners» handler ikke så mye om å være homo, men først og fremst om risikoen alle må tørre å ta hvis man vil elske og bli elsket. Sentralt i dramaet står sønnen Oliver, spilt av Ewan McGregor, som får seg en skikkelig vekker når han ser faren Hal, spilt av Christopher Plummer, satse alt på å leve ut kjærligheten og sin nye frihet.

«Beginners» ble ikke vist på norske kinoer, men åpnet Skeive Filmer-festivalen i fjor og festivalsjef Bård Ydén fulgte Oscar-sendingen natt til mandag med Plummer som klar favoritt.

– Christopher Plummer har ikke vunnet en Oscar tidligere, så det var virkelig velfortjent at han vant Beste Mannlige Birolle for «Beginners», sier Ydén til Blikk Nett.

 – Oscar-statuetten er ikke den eneste prisen Plummer har blitt tildelt for sin innsats i «Beginners». Han har vunnet Bafta-prisen, Golden Globe Award, Screen Actors Guild Award, National Board of Review og Critic’s Choice Award, sier Bård Ydén til Blikk Nett.

Første Oscar

Christopher Plummer har i løpet av sine seksti år og hundrevis av roller på scene og lerret aldri spilt homse før. I «Beginners» skrur imidlertid «The Sound of Music»–ikonet på sin berømmelige sjarm.

– Det var en fascinerende rolle, og jeg har aldri hatt det hyggeligere på jobb. Manuset var treffsikkert og sjarmerende, og jeg tror filmen vil gjøre det riktig bra, fortalte Plummer da Blikk møtte skuespilleren under Toronto International Film Festival i 2011 hvor «Beginners» hadde verdenspremiere.

Selv om Plummer har mottatt to Tony-priser for teaterprestasjoner på Broadway og to Emmy for tv-arbeidet, har han aldri vunnet Oscar. Han ble ikke engang nominert for homofavoritten «The Sound of Music» (1965). Kun én nominasjon har han fått, og det for å spille Leo Tolstoy i «The Last Station» som 80-åring.

Vil spille kvinne

Da Blikk møtte Plummer fortalte han at han ikke føler seg annerledes nå enn da han var 50 år.
– Jeg har lenge fulgt en velbalansert diett av mat og vin, og jobben holder meg jo ung. Jeg ønsker ikke å ta det roligere, for arbeidet holder meg i live og holder hukommelsen frisk.

– Så det finnes fortsatt en drømmerolle der ute?
– Ja, svarer Plummer med entusiasme.
– Jeg vil gjerne spille en kvinne før jeg dør, kanskje «The Madwoman of Chaillot». Jeg er fremdeles ivrig etter å prøve nye ting og tror jeg vil vært fullkommen som den gale kvinnen.

Streeps Thatcher

Ikke overraskende vant Meryl Streep Oscar for sin tolkning av Margareth Thatcher i den lesbiske regissøren Phyllida Lloyds «The Iron Lady».

Jean Dujardin fikk Oscar for beste mannlige hovedrolle i filmen «The Artist», som også hentet hjem prisene for Beste film og Beste regissør.

Oscar-showet skulle etter planen produseres av Brett Ratner, men han mistet jobben da han under en pressekonferanse i fjor uttalte at prøver var for «fags». Ratner har lenge forsøkt å rette opp tabben og tidligere denne måneden ble det kjent at produsenten skal produsere og regissere en kampanje for GLAAD (Gay & Lesbian Alliance Against Defamation) som skal fremme like rettigheter for homofile og transpersoner.