Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Den homofile soldaten Bradley Manning ble arrestert 26. mai 2010 mistenkt for å ha lekket hemmeligstemplede dokumenter til WikiLeaks. Nå er han nominert til Nobels Fredspris.

Manning er av en amerikansk militærdomstol tiltalt på 22 punkter for å ha lekket hemmeligstemplede diplomatdokumenter og feltrapporter fra Irak- og Afghanistan-krigene til nettstedet WikiLeaks. Manning jobbet som etterretningsanalytiker i det amerikanske forsvaret, og var stasjonert i Bagdad fra november 2009 til mai 2010. Blant de alvorligste punktene er anklagen for å ha hjulpet fienden og han risikerer å bli dømt til fengsel på livstid.

Den amerikanske kanalen PBS sin tv-serie Frontline gikk i en episode nærmere inn på privatpersonen og soldaten Bradley Manning for å finne ut hvorfor han handlet som han gjorde. 

Frontline-episoden setter søkelys på kontroversene som har rast etter arrestasjonen av Manning, den påståtte dårlige behandlingen og isolasjonen han har blitt utsatt for i arresten og metodene som ble brukt for å ta han.

Episoden går også nært innpå Mannings seksuelle orientering og intervjuer Mannings barndomsvenn Jordan Davis, som forteller at Manning i oppveksten var redd for sin far, som han beskrev som kontrollerende. Etter at foreldrene han skilte seg ble Manning tryggere og kom ut av skapet.

«Homo og feminin»

Manning lot seg verve i 2007, 19 år gammel, og tok sikte på å bli etterretningsanalytiker. Men han opplevde å bli trakassert og var sterkt mislikt av sersjantene, mest sannsynlig fordi han ifølge Mannings romkamerat var «homo og feminin». Da Manning ble sendt til Irak falt livet hans i grus.

Frontline forteller at Manning brukte sosiale medier til å vise at han støttet opphevelsen av «Don’t ask, Don’t Tell» og at han var for homoekteskap, og postet i tillegg bilder av seg selv fra homodemonstrasjoner. Både Mannings far og andre uttrykte bekymring for hans offentlige standpunkt rundt homotema mens han var i tjeneste.

Det er også kjent at Manning var i et forhold med Tyler Watkins, en student i Boston, og at han den gang ble kjent med en gruppe datastudenter og hackere. Ifølge Frontline endte Watkins forholdet da Manning returnerte fra Irak, noe Manning taklet dårlig.