Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Gerd Brantenberg om «Normalitetens klamme klo» på kvinnedagen.

LLH Rogalands 40-års fest fortsetter. Gjennom hele 2012 feirer lokallaget at de har hatt organisert homobevegelse i fylket i fire tiår. Hvert tiår skal framheves, og 70-tallet står sentralt på kvinnedagen, 8. mars. En av frontfigurene i den nye kvinnebevegelsen på 1970- og 80-tallet var Gerd Brantenberg. Torsdag deltar som festtaler under 8. mars-festen i Folkets hus, men hun holder også foredrag i Kjelleren i Kulturbanken i Stavanger klokka 15:30. Da snakker Gerd Brantenberg om «Normalitetens klamme klo».

I 1973 debuterte Brantenberg som forfatter med den sarkastiske monologen «Opp alle jordens homofile». Den gang studerte hun i Danmark, og der hadde det gått opp for henne at det fantes mange flere homofile enn det hun tidligere hadde trodd. Hun ville skrive denne boka fordi hun kunne vitne om noe som få andre kunne. På 70-tallet var det mye mer enn uvanlig å skrive lesbisk, organisere seg lesbisk og leve lesbisk i full offentlighet. Brantenberg var blant annet med på å starte Lesbisk Bevegelse som kjempet både for feminisme og mot undertrykkelse av homofile. Hun ville slåss mot patriarkatet, og normalitetsbestrebelser ville hun være foruten. I et tidligere intervju med Blikk har Brantenberg fortalt at hun ikke er videre opptatt av nåtidas homoliv og homokamp.

– Homolivet har forandret seg på en måte som ikke passer for meg. Dette med all staffasjen, å kle seg ut og å gå i homomarsj. Jeg tar ikke avstand fra det, men det er ikke noe som jeg føler meg hjemme i. I 70-årene dreide ikke kampen seg om å lage sosiale konstellasjoner som er akkurat lik det heteroseksuelle ekteskapet. Den gangen sto det å lage kollektive bofellesskaper sentralt. Jeg likte godt den gamle partnerskapsloven og det å skulle beholde annerledesheten. Annerledesheten var mer tydelig i 70- og 80- årene. Det hele har blitt litt vel borgelig nå.

40-årsmarkeringen den 8. mars skal også markeres i Byparken der LLH Rogaland ved Elisabeth Hovland skal holde appell. Etter appellen går 8. mars-toget til Folkets hus. Der går LLH Rogaland under egen parole: «People Need Love. 40 år med organisert homobevegelse i Rogaland».