Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Stephen Grindhaug (21) ble kåret til Mr. Gay Norway 2012 i desember i fjor, den tiende kåringen i rekken av Mr. Gay Norway.
– Jeg meldte meg på for moro skyld egentlig. Jeg hadde aldri hørt om Mr. Gay-kåringene før, men da jeg kom over nettsiden så fant jeg ut at jeg ville prøve. Og så ble det som det ble, sier Stephen Grindhaug kledelig beskjedent til Blikk Nett.

Det blir ikke mye tid til å hvile på lauvbærene for den unge Mr. Gay Norway. I april går turen til Sør Afrika hvor Grindhaug skal delta i finalen i Mr. Gay World 2012, og i august er det Roma og finalen i Mr. Gay Europe som står på kalenderen. En travel tid for unggutten fra Karmøy.

Stephen flyttet fra Karmøy til Oslo i august hvor han til daglig jobber som butikkmedarbeider.
– Jeg har vært åpen homo siden jeg var 15 år, og det i det tykkeste bibelbeltet med bedehus på hvert hjørne, sier han til Blikk Nett.

– Jeg fikk litt reaksjoner da jeg vant, spesielt hjemme på Karmøy. Men jeg driter i hva folk måtte mene. Jeg holdt det litt hemmelig først at jeg skulle delta. Men da jeg ble en av finalistene la jeg det ut på bloggen og på Facebook slik at folk kunne stemme på meg, sier han og blir plutselig svarskyldig når Blikk Nett spør hvorfor akkurat han vant.

– Det er et vanskelig spørsmål. Men jeg tror det er fordi jeg er ganske vanlig, og det gjør at mange kan relatere til meg som person. Jeg tror det er en av grunnene.

– Men folk stemte vel på mer enn personligheten din?
– Ja det er flere som har sagt det, og det får jeg ta som et kompliment. Til syvende og sist så er det tross alt ikke utseende som har noe å si, sier han og Blikk Nett venter nesten at han skal følge opp med «fred i verden og sånne ting», men vi må bite fordommene i oss.

– Det er flere ting jeg er opptatt av, men et av de viktigste temaene er åpenhet. Jeg tror mye starter der og åpenhet fører til forandringer og mer aksept. Jeg tror en konkurranse som Mr. Gay kan hjelpe på akkurat det, og spesielt hvis Norge ender opp med å vinne i Sør Afrika eller Roma.

Ingen dans på roser
Mr. Gay Norway utelukker ikke seier i verken Mr. Gay World eller Mr. Gay Europe.
– Jeg har jo sett på de andre finalistene, så når det gjelder min egen vinnersjanse så er det litt både og. Om jeg ikke vinner så gjør ikke det noe. Det viktigste er å ha forsøkt.

– Vil du som Mr. Gay Norway og snart kanskje Mr. Gay World engasjere deg i lhbt-saker?
– Jeg har lyst å engasjere meg, men på hvilken måte det blir vet jeg ikke ennå. Jeg håper jo at jeg kan bli en slags homoambassadør selv om jeg ikke er så veldig inne i homopolitikk og slikt.

– Hva synes familien om at du er med i disse kåringene?
– I begynnelsen syntes de det var litt vanskelig. De visste ikke helt hva det var og på Karmøy blir det fort folkesnakk. Det er ikke alltid det er så greit for familien å høre at folk snakker om sønnen bak ryggen deres. Jeg bryr meg ikke om drittkasting, men når det går utover familien min tar jeg det til meg. Nå når det har blitt såpass stort og jeg skal til Sør Afrika og Roma har det blitt litt mer åpenhet rundt det og ikke så mye snakk.

– Hvordan vil du presentere Norge i konkurransen?
– Det vet jeg ikke helt ennå. Jeg vil gjøre mitt beste for å stille Norge i et godt lys, men samtidig være ærlig og ikke late som at alt er perfekt. Selv her til lands er det ikke bare en dans på roser å være homo.

– Hva synes du om homomiljøet?
– Det er ikke en stor og sammensveiset gjeng, men et miljø som er spredt over det hele. Det kan nok være vanskelig for nye å komme seg inn i miljøet her i Oslo, sier han og Blikk Nett kan ikke la være å grave litt i privatlivet til Mr. Gay Norway når han først er innen rekkevidde.

– Har du kjæreste?
– Nei jeg er singel. Jeg har ingen spesielle preferanser når det gjelder hvilke gutter jeg faller for. Jeg pleier å si at jeg får en «følelse» hvis jeg treffer noen og det stemmer. Så jeg stoler på følelsen.

Mr. Gay World 2012 går av stabelen i Johannesburg, Sør Afrika, 2. til 9. april.

Mer info:mrgayworld.org