Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

LLH slår seg ikke til ro med lovnader fra arrangøren om at Sizzla dropper homofobe låter når han går på scenen på Rhythm Club i Oslo 29. mars.
– Kanskje vil han ikke spille de hatfylte låtene i Oslo eller andre plasser i Europa. Det er ikke her problemet ligger. Problemet er at han blir gitt en arena for denne type holdninger. En artist som retter et så sterkt hat og oppfordrer til vold og drap på lhbt-personer bidrar til en økt fobi og vold rettet mot lhbt-personer i land som Jamaica, sier Hans Heen Sikkeland, leder i LLH Oslo og Akershus.

– Vi vet at han kommer til å fortsette å spille hatfylte låter i land der det er mer godtatt og hvor samfunnet for øvrig har aksept for dette. Det faktum at han ikke spiller homofobe låter i Oslo vil uansett ikke hjelpe lhbt-befolkningen på Jamaica, sier Heen Sikkeland til Blikk Nett.

Enkelte har påpekt at de homofobe låtene bare utgjør en brøkdel av Sizzlas låter og at hovedbudskapet er kjærlighet og fred. Et argument LLH ikke kjøper.
– Er det sånn at jeg i løpet av en dag kan gjøre ti gode gjerninger for på den måten å kunne rettferdiggjøre minst to onde gjerninger? Jeg ser ikke det som et godt argument. Hatet hans blir ikke mindre alvorlig av den grunn, sier Heen Sikkeland til Blikk Nett og sier seg samtidig enig i parallellene Lene Wikander trekker fram i en kronikk i Dagbladet i dag hvor hun skriver at høyreekstreme ikke ville fått lov å stå på en norsk scene å synge om å drepe AUF’ere.

– Har LLH til en hver tid oversikt over artister som spiller i Norge, og om de i så fall har hatefulle holdninger?
– Vi har ikke noe system for å følge med på det. Jeg fikk høre om Sizzla gjennom media og tok kontakt med RFSL i Stockholm for å høre hva de gjorde med dette. Der hadde ikke lhbt-bevegelsen rukket å reagere engang før konserten ble avlyst på Hornstull Strand. Nå ble den jo flyttet til et annet lokale, slik som her i Oslo og vi ser at vi kjører nokså like strategier.

 

Debatt om Sizzla

Sizzla skulle spilt i Stockholm 28. mars på konsertstedet Slakthuset. På Facebook hadde over 3 000 personer meldt at de ville demonstrere utenfor konsertlokalet.

Ledelsen ved Slakthuset tok i siste sekund en avgjørelse og avlyste konserten og sendte ut en pressemelding hvor det sto:
«Vi på Slakthuset er mot rasisme, vi er mot sexisme og vi er mot homofobi. Diskusjonene rundt Sizzla har vært mange og vi har havnet i en vanskelig juridisk situasjon».

– Det var gode nyheter og vi håper det samme skjer her i Oslo. Flott å se at utelivsbransjen i Stockholm tar ansvar, slik Rockefeller allerede har gjort her hjemme, sier Heen Sikkeland.

LLH Oslo og Akershus har ikke planer om demonstrasjon utenfor Rhythm Club 29. mars, men ser gjerne at det blir en markering. I tillegg blir det debatt.
– Jeg skal møte Joshua King, konsertarrangøren, til debatt i Studentradioen i dag. Jeg kommer til å gi han en t-skjorte hvor det står «Some people are gay. Get over it» og oppfordre han til å ha den på seg under konserten og i møte med artisten. Han får også en t-skjorte som han kan ta med til Sizzla, men vi vil uansett prøve å gi en personlig til artisten, sier Heen Sikkeland, som selv vil være tilstede utenfor konsertlokalet.

 

Savner engasjement

I et intervju med Blikk Nett 27. mars uttalte André Oktay Dahl (H), andre nestleder i justiskomiteen, at han savnet det brede samfunnslagets stemme i debatten om Sizzla.
– Det er jo et paradoks og jeg stiller meg undrende til hvorfor det har blitt slik. Da kan vi jo ta debatten om vi virkelig har kommet så langt som vi liker å tro. Når vi fortsatt kan oppleve drapstrusler uten at samfunnet tar stilling sammen med oss, føler jeg at vi har en lang vei igjen.

Når det gjelder Sizzla-debatten får man inntrykk av at lhbt-miljøet er hårsåre og sutrete. Sizzlas manager Eddie Brown hevder sågar at det hele dreier seg om misforståelser.
«Hva mener en reggae-dj når han sier «kill the sound boy»? Han mener han skal spille bedre musikk enn en annen dj. Patois (lokaldialekten) har ord og uttrykk som høres grove ut når de oversettes til engelsk», skriver Brown i en pressemelding i forbindelse med kontroversene.

– Hvor mener du grensen går?
– Jeg kan ikke si hva som skal være lovlig eller ikke. Det eneste jeg kan si er at når denne typen ytringer kommer for dagen så må de bli møtt. Folk må ikke forholde seg tause til slike holdninger eller oppfordringer. Det er et samfunnsansvar å si ifra at det ikke er greit. Ytringsfriheten skal uansett stå sterkest, sier Heen Sikkeland og viser til at andre land har tatt stilling til budskapet i Sizzlas musikk.

– Sizzla har blitt nektet innreise i Storbritannia og i Canada ble han nektet arbeidstillatelse, fordi de fryktet at han skulle bryte loven og fremme hat. mens her hjemme tar man ikke opp problematikken på et politisk nivå og få ønsker å diskuterer det. Sizzla var sist i Oslo i 2009 og Buju Banton og andre av samme kaliber har spilt i Oslo før. Det er Joshua King som har booket dem alle sammen. King har blitt stilt til veggs på grunn av dette flere ganger, men fortsetter å gi de samme naive svarene. Da spør jeg meg selv om han deler synspunktene på lhbt-personer som de nevnte artistene.

 

Vil ikke kneble ytringsfriheten

En ting er hva Sizzla møter av motstand i Europa og de begrensningene han blir pålagt når det kommer til hvilke låter han får lov å fremføre. LLH ønsker seg et større fokus på forholdene i artistenes hjemland, Jamaica, og lhbt-miljøet der.

LLHs internasjonale rådgiver forteller at det planlegges en kronikk om debatten i Norge som skal sendes til jamaicanske aviser.
– Vi vil skrive en kronikk til enten Jamaica Gleaner eller Jamaica Observer, to av de største avisene, hvor vi sier at det er stor begeistring i Norge for Jamaica og musikk fra Jamaica. Men på samme måte som vi ville reagert på en nynazist som oppfordrer til drap på mennesker fra Karibien, så mener vi budskapet til Sizzla er hatefulle og oppfordrer til vold, sier Eide til Blikk Nett.

LLH har ikke et ønske om å kneble ytringsfriheten.
– Men ytringsfriheten har en grense. Den går ved hatefulle ytringer som går på å skade andre. Vi har minoriteter i Norge fra Afrika og Karibien så det ville vært like ille om noen sto på en scene og ytret at de ville drepe dem. Kronikken vil vi skrive i konsultasjon med aktivister på Jamaica, fordi vi er opptatt av at det ikke skal føre til en backlash mot det lokale lhbt-miljøet. Det er en holdning vi har i alt internasjonalt arbeid vi gjør, sier Eide til Blikk Nett.

Aktivist og advokat Maurice Tomlinson i organisasjonen Aids Free World på Jamaica sier i en kommentar via LLH at debatten i Norge er gode nyheter.
– Sizzla forholder likegyldig og bør derfor ikke få lov til å opptre internasjonalt før han forstår og innser at låtene hans brukes som grunnlag for homovold.