Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Den årlige paraden under Skeive dager har bestandig vært gjenstand for både jubel og harme.
Det er ingen grunn til å tro at årets parade vil forbigås i stillhet.
– Paraden har alltid vært et viktig innslag, og den er like viktig i dag, sier Helle Christin Nyhuus, styreleder i Skeive dager.

Norges første homotog marsjerte ned Karl Johans gate i 1982. 30 år senere er «tog» blitt «parade» og «homo» blitt «skeiv».
– Min grunnholdning er at selv om ting er bedre, har vi fremdeles utfordringer. Paraden har vært der hele tida og skapt debatt. Det skal den fortsette å gjøre, og nettopp debatten viser at paraden er viktig, sier Nyhuus.

Det blir noen justeringer av årets paraderute, både for å forlenge paraden i sentrumsgatene og fordi Pride park er i Spikersuppa i år. Paraden følger samme rute fra Platous gate til Jernbanetorget som de to siste årene. Men i stedet for å gå rett opp til Stortorget, går årets parade over Jernbanetorget via Fred Olsens gate, så opp Prisens gate og følger deretter Kirkegata bort til Stortorget.

Fest i Spikersuppa
Fra Stortorget vil paraden gå opp Grensen og svinger inn Akers gata og bort til Karl Johans gate. Paraden følger deretter Karl Johans gate helt opp til Frederiks gate.

– Rett før krysset ved Frederiks gate vil kjøretøyer kunne gjøre et kort opphold for å slippe av deltakere som skal fortsette festen i Pride park i Spikersuppa. Også alle andre er velkomne i parken etter paraden. Der blir det blant paradeshow med utdeling av årets ærespris, homofrydpris og paradepris, sier paradesjef Hallvard Øren.

Minst fem tusen deltakere
Øren er svært spent på hvordan årets parade blir. Ut ifra tidligere års tall, regner Skeive dager med minst 5 000 deltakere i paraden.

– Selv om paraden forbindes med høy partyfaktor, er paraden like mye en politisk markering. Dette er den dagen i året da vi tar synliggjøring av lesbiske, homofile, bifile og transpersoner bokstavelig. Her viser vi fram mangfoldet og bredden vi representerer, og hvor en lang rekke organisasjoner også utenfor den tradisjonelle homobevegelsen deltar, sier Hallvard Øren.

Paradesjefen understreker at paraden er åpen for alle som deler Skeive dagers formål om å synliggjøre og skape toleranse for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner.
– Men vi krever forhåndspåmelding fra grupper som ønsker å gå samlet i paraden, og fristen er tirsdag 26. juni. Men det er selvsagt fullt mulig for publikum å slutte seg til paraden underveis, sier Hallvard Øren.

Mer info: skeivedager.no