Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Forfulgt, arrestert, kidnappet og ukuelig gjennom mange år. Nikolai Alekseev er blitt kjent over hele verden som den russiske homobevegelsen ansikt utad. Nå er han den første personen som er dømt etter St. Petersburgs nye «antipropagandalov».
Den såkalte «antipropagandaloven», som ble vedtatt 29. februar i St. Petersburg, forbyr «distribusjon av offentlig informasjon som kan skade helse, moralsk og åndelig utvikling av mindreårige, herunder om de har misoppfatninger om den sosiale ekvivalens av tradisjonelle og utradisjonelle ekteskap». Bryter man loven kan man straffes med bøter i størrelsesorden 5 000 rubler opp til en million rubler.

Nyhetsbyrået AP melder i dag at Nikolai Alekseev har blitt dømt til å betale en bot på nærmere tusen kroner for å ha promotert homoseksualitet overfor mindreårige. Alekseev er jurist, journalist og leder av det russiske lhbt- og menneskerettighetsprosjektet GayRussia.Ru og leder av Moscow Prides organisasjonskomité.

Dommen mot Alekseev er den første i sitt slag etter innføringen av «propagandaloven». Bakgrunnen for dommen er at Nikolai Alekseev i april i år holdt opp en plakat utenfor Smolny Institute med teksten «Homoseksualitet er ingen perversjon».

Alekseev har blitt arrestert en rekke ganger tidligere. Han har vært kidnappet, avhørt i timevis, angrepet verbalt offentlig, tvunget bort fra jobben på universitetet, vært overvåket og har levd konstant med frykten for hva som kan skje en dag.

Det franske homomagasinet Tetu kalte Nikolai Alekseev i mars 2009 for «l’activiste le plus acharné du continent» som kan oversettes til «kontinentets mest utholdende og overbevisende aktivist». I desember 2010 kalte det amerikanske homomagasinet, The Advocate, han for «den mest synlige korsfareren i Russland».

Det ventes flere dommer etter at 17 homoaktivister ble arrestert i St. Petersburg under en demonstrasjon i forbindelse med en 1. mai-markering.

I april i år ble heterofile Sergey Kondrashov den første til å bli tiltalt etter den nye loven etter at han ble arrestert på offentlig sted hvor han holdt et banner med teksten «Et kjært familiemedlem er lesbisk. Min kone og jeg elsker og respekterer henne … og hennes familie er lik vår.»

Kondrashov ble frikjent for anklagene om homopropaganda, men ble likevel dømt for ikke å ha etterfulgt politiets ordre.