Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Parade, Pride-område, idrettsdag, festivalkafé, konserter og kvinne- og herrekveld – dette er bare noen av ingrediensene i løpet av Homodagene i Bergen.
Festivalen fra 9. til 13. mai starter med ungdomskonferanse i regi av LLH og Bergen kommune. Temaet er mangfold, og blant andre komiker, skuespiller, forfatter og selverklært klovn, Per Inge Torkelsen, holder foredrag sammen med eks-sangevangelist Arnfinn Nordbø. Nordbø fikk Siddisprisen 2009 for boka «Betre død enn homofil» der han forteller om sin bakgrunnen som homofil i et bedehusmiljø i Rogaland.

Den offisielle åpningen sørger leder av Homodagene, Daniel Mekki, og ordfører, Trude Drevland, for på Kvarteret i Bergen. Flere politikere er invitert for å debattere surrogati, og Norges eneste lesbekor Sapfonia pluss 12 Rustne Herrer pluss minus opptrer.

Christoffer Schelderup har stand-up, og Renate Hellerud spiller gitar og synger på åpningsfesten på Fincken senere samme kveld. Schjelderup var nominert til Stå Opp-prisen 2009, og han er en av de faste konferansierene og komikerne i Bergen. Han kjører en arrogant stil der ingenting er for drøyt til å spøkes med. Hellerud har laget musikk i flere år, og i fjor varmet hun opp for den plateaktuelle artisten Heidi Marie Vestrheim i bakgården på Fincken.

Seminar og cinema
Torsdag formiddag er satt av til seminaret «Med idretten mot homohets». Håvard B. Øvregård, mannen bak Norges Idrettsforbunds kampanje med samme navn, er nå prosjektleder i NIF og ønsker å inspirere trenere og andre voksne til å innføre nulltoleranse for diskriminering og trakassering i idretten.

Samme dag starter også en minifilmfestival i samarbeid med BIFF, Bergen internasjonale filmfestival, og Bergen filmklubb. Både spillefilmer og dokumentarer er blant filmene som vises, og som tar opp aktuelle lhbt-temaer. Blant annet vises «Keep the lights on» om dokumentarfilmskaper Erik Rothman (Thure Lindhardt) som møter Paul Lucy (Zachary Booth). Filmen handler om forholdet mellom disse to mennene over en tiårs periode i New York. Filmen fikk gode omtaler under Sundancefestivalen.

Parade og prisdryss
Paraden er for mange høydepunktet under Homodagene i Bergen, og både før og etter årets tog blir det underholdning på paradeområdet. Beste innslag premieres og Æresprisen, Ildsjelprisen og Begeistringsprisen skal deles ut. De to lokalheltene fra Idol, Alf Johannes Borge og Tina Indrevær, skal opptre.

– Paraden starter fra Festplassen og går gjennom Bergen sentrum før den ender opp på Festplassen igjen. Den er midt i byen vår, og vi lager fest i gatene. Fjorårets parade ble en suksess hvor mange lag, organisasjoner og enkeltpersoner gjorde den til en minnerik markering. Homodagene i byen er dager med kultur, fest og moro, men vi ønsker også å vise andre sider ved det å være skeiv. I en slik parade synliggjør vi det fantastiske mangfoldet vi representerer, sier paradesjef Camilla Constanse Strøm-Rødseth.

De store homofestene
I november i fjor ga vokalist og låtskriver Atle Pettersen ut sitt første soloalbum «Based on a True Story». Han fikk sitt gjennombrudd med andre plass i den norske utgaven av «X-factor» i 2010. Atle opptrer på Herrenes aften fredag kveld og natt, mens den svensk-norske låtskriveren og vokalisten Karin Park skrur på sjarmen for alle kvinns på Damenes aften.

Lørdag er den helt store homofestdagen denne uka, og med seg for å bringe gjester i alle filer , kjønn og fasonger i stemning, har arrangørene fått med scenevante og alltid glitrende Queentastic. Når dragduoen Geir Lillejord og Dean Erik Andersen entrer scenen, er det klart for et fargerikt show, og utover kvelden sørger dj-ene Gunn Lundemo og Katja Gustafsson i Swedish Dykevibes for at dansgolvet svinger slik det skal.

Program Homodagene:

Onsdag 9. mai
Kl 9-15: Ungdomskonferanse.
Kl 18: Offisiell åpning av Homodagene.
Kl 20: Åpningsfest på Fincken.

Torsdag 10. mai:
Kl 13 -15: Seminar; Med idretten mot homohets.
Kl 12: Festivalkafeen åpner, Fincken.
Kl 18: Filmvisninger; «Keep the lights on».
Kl 20: «VITO» – debatt etterpå.
Kl 20: Åpen scene/karaoke på Fincken.

Fredag 11. mai:
Kl 12: Festivalkafé på Fincken.
Kl 12-15: Idrettsdag.
Kl 17.30-20: Fuckshop, menn.
Kl 17.30-20: Fuckshop, kvinner.
Kl 18: Ungdomsarrangement.
Kl 20: Damenes aften.
Kl 20: Herrenes aften.

Lørdag 12. mai:
Kl 12: Pride-området åpner, Festplassen.
Kl 14: Parade.
Kl 14.30: Festivalkafé åpner.
Kl 15: Prisutdeling & underholdning, Festplassen.
Kl 16: Fortellerstund for barn, 2. etg Fincken.
Kl 20: Den store Homodagene-festen.

Søndag 13. mai:
Kl 13: Regnbuemesse.
Kl 13: Fjelltur.
Kl 15: Filmvisning.
Kl 18: Bingo.
Kl 20: Filmvisning.

Mer info:Homodagene.no