Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Denne sommeren aksjonerer Amnesty for lesbiske, homofile, bifile og transkjønnedes rettigheter med kampanjen «Å elske er en menneskerett». Sammen med Øyafestivalen inviterer Amnesty publikum med på en plakatdugnad.
Kampanjen setter fokus på at alle mennesker skal ha rett til å være den man er og til å elske den man vil, uten noen form for diskriminering. Dette temaet er også en del av TV-aksjonen, «Stå opp mot urett», som går til Amnesty søndag 21. oktober 2012.

– Millioner av mennesker verden over er utsatt for overgrep og diskriminering på grunn av seksuell orientering eller kjønnsidentitet, sier John Peder Egenæs, generalsekretær for Amnesty.

– I Russland er en mann nettopp blitt fengslet fordi han holdt en plakat der det sto at homofile og heterofile kjærlighetsforhold er likeverdige. I Uganda behandler parlamentet i disse dager et forslag som vil innføre dødsstraff for homofili, forteller Egenæs.

Sammen skal Amnesty og Øyafestivalen utfordre publikums kreative talenter til en større plakatdugnad.
– Øyafestivalen mener dette er et viktig tema som vi og Amnesty kan være med på å skape et større engasjement rundt, sier Julie Forchhammer, miljøsjef i Øyafestivalen.

Engasjementet skal ifølge Amnesty og Øyafestivalen involvere publikum og andre interesserte.
– Vi setter i gang med en plakatdugnad hvor folk kan sende inn sine egne plakatdesign rundt tematikken «Å elske er en menneskerett». Det er en åpen invitasjon så hvem som helst kan sende inn bidrag. Plakatene vil bli vist på nett og en del vil bli valgt ut til en utstilling som skal henge på Øya i Middelalderparken, sier Forchhammer til Blikk Nett.

Både Øyafestivalen og Amnesty er kjent for å bruke plakater og visuelle uttrykk aktivt, og det er knyttet stor spenning til hvordan Øya-publikummet vil tolke sommerens tema.
– Denne dugnaden er en fin anledning til å spre info om et tema som mange ikke tror er så alvorlig lenger. Når vi se hva som skjer i Europa og ellers i verden i forhold til homofiles rettigheter så er dette et tøft og viktig tema, og det er en kontrast til hvordan vi har det i Norge – hvor vi har det veldig bra på mange områder. En festival som Øya er et fint sted å spre et slikt engasjement, sier Forchhammer.