Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Fotograf Marc Kiska har begeistret og forundret med bildene sine som viser portretter av gutter på vei gjennom puberteten. Den vanskelige tida hvor drømmer fortsatt er levende, og virkeligheten er mer spennende enn etablerte sannheter. Under Skeive dager stiller franskmannen ut en ny serie på Vepsebolet i Oslo.
«Alt for Norge» er norske tradisjoner og norsk kultur sett gjennom øynene til en franskmann som har tilbrakt de siste ti årene i Norge.
– Gjennom denne fotoserien ønsker jeg å tegne opp et overdimensjonert bilde av en kultur sett fra det naive, drømmende sinnet som preger ungdommen før han formateres og kalibreres til voksenlivets rasjonalisme og materielle fornufttro, sier Marc Kiska til Blikk Nett.

I serien portretteres unge gutter med overdimensjonerte ketsjupflasker og tornekroner av pølser.
– Bildene mine forsøker å strekke virkelighetsgrensene idet de iscenesetter en barnslig patriotisme, en lojalitet som gjennomsyres av en slags uskyld. En gutt dekker ansiktet sitt med en maske av tynne skiver røkelaks og etter en fotballkamp river en bygdegutt opp et lite grantre som han planter nesten rituelt i hotellsengen, forklarer Kiska.

Serverte kongen
Marc Kiska feiret nylig ti års kjærlighet og boende i Norge. Det er ti år med nærkontakt med norsk kultur og særegenhet. Kontrastene med fransk kultur er stor.
– Det er mye i Norge som er opp/ned, sammenlignet med Frankrike for eksempel, sier Kiska og forklarer.

– Jeg ser på meg selv som annerledes. Jeg har alltid hatt en annen stil enn gjennomsnittet. Likevel har jeg kunnet jobbe på for eksempel Rådhuset i Oslo, og jeg har til og med servert kongen. Det hadde aldri vært mulig i Frankrike, sier han når han skal fremheve noe som er positivt med norsk kultur og særegenhet.

Skeivt nok
«Alt for Norge» består av en rekke bilder, mer naturtro enn hans tidligere bilder som beveget seg i et fantasiland. Naturtro til tross er han litt bekymret for at galleriet Vepsebolet kanskje var skuffet da han viste dem bildene til utstillingen som åpner 22. juni.

– Da jeg tok kontakt sa jeg at utstillingen falt på samme tid som Skeive dager. Derfor trodde de at bildene skulle være mer «gay», sier Kiska uten at bekymringen ser ut til å ta overhånd.

– Jeg synes selv de er ganske så skeive og «gay», sier han til Blikk og vi må bare si oss enige.

Marc Kiska «Alt for Norge», 22. juni – 2. juli, Vepsebolet, Løkkevn 11, inng Huitfelds gate, kl 18.

Se også: marckiska.com

altfornorge_16