Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Anbefaler «Ulysses vender tilbake».

– Jeg anbefaler operaen «Ulysses vender tilbake» på Den Norske Opera & Ballett. Ulysses har vært i krigen i 20 år, og Penelope har ventet og vært tro mot ham. Nå vender han tilbake og vil teste sin hustrus troskap. Dette er en sjelden spilt opera av Monteverdi i en flott oppsetning av en norsk, dyktig regissør, med strålende sangere og musikere. Den viser våre beste krefter her i landet. At vi kan skape levende og morsom barokkopera på et meget høyt nivå. Jeg anbefaler også «Et Drømspill» av Strindberg på NISS. Dyktige teaterstudenter framfører dette flotte stykket, i regi av kjæresten min, Aksel-Otto Bull. Selv om jeg er inhabil, mener jeg virkelig at dette blir en flott oppsetning. Premiere er mandag 28. mai. Jeg har hatt mange strålende teateropplevelser på NISS, og Aksel-Otto er en mester i å lage vakre og gripende oppsetninger med enkle midler. Man trenger ikke mye scenografi og utstyr for å få en stor teateropplevelse. Teatermiljøet bør får øyene opp for NISS, for veldig mye interessant foregår der.

Gisle Kverndokk har komponert flere større operaer og musikaler. Forestillingen «Den fjerde nattevakt» hadde urpremiere på Youngstorget i Oslo i 2005. Med ti utsolgte forestillinger ble den en publikumssuksess. Nå er den tilbake, og komponist Gisle Kverndokk og librettist Ivar Tindberg har videreutviklet og tilpasset verket til hovedscenen på Den Norske Opera & Ballett. Historien om den gifte presten Sigismund og den unge kvinnen Gunhild, som ser hverandre tvers igjennom fordommer, plikter og normer, har nypremiere 25. mai.

– Har du gjort noe gøy kulturelt i det siste?

– Jeg gjør noe kulturelt gøy hele tiden. De siste ukene har jeg stort sett brukt tid på prøvene til «Den fjerde nattevakt» og utespelet «Bronsebukkene» på Hadeland. Men jeg leser mye, hører mye på musikk, og er glad i god mat- og vin-kultur. Jeg kjøpte nettopp en haug med Woody Allen filmer på dvd. Jeg elsker Woody Allen! Jeg så også fotballoperaen «Norge-Brasil» på Det Norske Teatret for kort tid siden. Veldig moro!

– Hvilken kultur syns du er undervurdert?

– Jeg synes musikkteater generelt er undervurdert her i landet. Vi har en ung operatradisjon, og oppfatningen av opera er veldig tradisjonell, både blant kritikere og publikum. Men jeg synes at musical-sjangeren er enda mer neglisjert. Musicalen har et rykte på seg her i landet som useriøs og overflatisk, men musicalen er en utrolig spennende og seriøs teaterform. Den mest spennende, synes jeg, og ingen kan nok om dette feltet på de norske teatrene.

– Hva har vært din beste kulturopplevelse?

– Det må være den gangen jeg så originalproduksjonen av Stephen Sondheims musical «Into the woods» på Broadway i 1988. Det var helt overveldende og var en viktig inspirasjon for meg som komponist innen musikkteater.