Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Fredag 15. juni er det duket for het kjærlighet mellom Russel og Glen når indiesuksessen «Weekend» har premiere på norske kinoer.
En fredag kveld etter å ha hengt med sine streite venner, går Russell på homseklubb. Rett før det stenger, sjekker han opp Glen. Det som i utgangspunktet var en one night stand, utvikler seg. Vi blir kastet inn i en følelsesladet helg fylt med fest, dop, identitetsvansker, sex, nærhet og forelskelse. Regissør og manusforfatter Andrew Haigh ville først og fremst fortelle en ærlig og realistisk historie om to menn som faller for hverandre.

– Jeg ville unngå klisjeer, og fortelle noe nytt og autentisk. Jeg var frustrert over hvor få kinofilmer det er som handler om homoforhold. Jeg synes at startfasen på potensielle forhold er interessante, og det kan si så mye om en persons karakter, sier Andrew Haigh til Blikk Nett.

I fjor ble «Weekend» nominert til 20 internasjonale filmpriser, og vant både publikumsprisen og prisen for beste langfilm under Skeive Filmer i Oslo. New York Times beskrev filmen som «en av de mest tilfredsstillende kjærlighetshistorier du kan komme til å se på lerretet i år».
– Responsen har vært utrolig! Det hadde vi ikke forventet, og det er vanskelig for meg å si hvorfor den har slått så bra an hos anmeldere og publikum. Jeg håper det først og fremst er ærligheten i den.

– Er historien basert på egne erfaringer?
– Nei, men den er nok personlig. Det hadde vært vanskelig å skrive om denne typen forhold og miljø uten å ha opplevd den selv. For noen er homomiljøet frigjørende og fantastisk, for andre er det overfladisk. Det varierer veldig fra person til person.

Livets humpete rytme
I filmen beskriver den innesluttede karakteren Tom følelsen av skam som å ha «dårlig fordøyelse, hver gang jeg går ut døra.» Haigh tror at også det streite publikummet vil forstå følelsen og resten av aspektene ved denne historien.

– For meg handler filmen først og fremst om mennesker som ikke er ærlige mot seg selv, og som ikke lever sine liv fullt og helt som de skulle ønske. Den følelsen er det ikke bare homofile som kan ha, det er noe mange kan forstå. Det var viktig for meg at filmen skulle handle om en skeiv opplevelse, og hvordan den er annerledes enn en streit opplevelse, men samtidig vise hvor mange av følelsene som er akkurat de samme.

På settet brukte skuespillerne manus, men Haigh sørget for at det alltid var rom for improvisasjon.
– For meg er det vitalt. Det gjør at skuespillerne lettere går inn i karakterene, og det bringer med seg spontanitet. For en film som denne er det essensielt. Det får filmen til å bli levende, og man får følelsen av at livet utfolder seg foran øynene på deg. Jeg ville at filmen skulle være fylt av det virkelige livets humpete rytme. At vi som publikummere skulle få følelsen av å sitte i et hjørne, og betrakte disse to karene bli forelsket i hverandre.

Enkle sexscener
«Weekend» er den andre spillefilmen til Andrew Haigh etter lavbudsjettsfilmen «Greek Pete» fra 2010. Han har også laget en rekke kortfilmer, og jobbet som klipper på storfilmer som «Black Hawk Down» og «Gladiatoren». Han er lei av Hollywoods oppskrift på romantikk.

– Jeg er interessert i mennesker som ikke er helt i kontakt med hvem de er, og det er Russells problem. Han vet hvem han er, men det er vanskelig for han å være den personen offentlig. For Glen er det motsatt. Han sier alt rett ut, noen ganger blir det litt for mye. Han har gått den andre veien, men også han prøver bare å definere seg selv. De vil de samme tingene, men spriker i ulike retninger.

– Skuespilleren Tom Cullen som spiller Russell er streit, men Chris New som spiller Glen er skeiv. Oppsto det noen vanskeligheter under filmingen av sexscenene?
– Ikke i det hele tatt, faktisk. Sexscener er alltid litt vanskelige, men jeg tror ikke det var lettere for Chris enn det var for Tom. Sexscener er vanskelig for alle. Begge visste hva som kom til å skje, det sto tross alt i manus. Dessuten tok vi alle et par drinker først, så det gikk helt fint.