Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Skeive Plager heter Øyvind Rones’ debattinnlegg publisert på blikk.no 16.07.2012. I innlegget hevder Rones at Skeive dager har mistet sin betydning. Han hevder sågar at «de skeives sak» tar skade av Skeive dager.
 

Rones’ frykt for at «de heterofile» skal tenke homogent om «de skeive», er en frykt vi har hørt om i mange år. Blant annet delte tidligere Frp-byråd i Oslo, Sylvi Listhaug, denne frykten i 2009. «Kan føre til mindre toleranse» var Listhaugs budskap da. «Kan skade de skeives sak» er Rones sitt budskap nå.
Vi kan være enige om at skeive dager ikke treffer absolutt alle i den skeive befolkningen, og kritikk gjør oss i stand til å utvikle festivalen i riktig rettning. Samtidige stiller vi oss noen spørsmål.
Hvorfor har Skeive dager de siste årene bare vokst og vokst? Og hvorfor hadde Skeive dager anno 2012 rekordstor oppslutning?

Et av svarene kan være at årets Skeive dager satte ungdommen i fokus. Temaet ble gjenspeilet i mange av Pride house sine 30 ulike debatter og foredrag, i Pride park, i paraden og i media. Budskapet var tydelig: «Alle har rett til en god ungdomstid, uansett om man er homofil, lesbisk, bifil, skeiv, transperson eller heterofil.»

At Skeive dager samler 12.000 (politiets anslag) fargerike og forskjellige mennesker i parade, ser jeg som beviset på at Skeive dager er Norges viktigste og mest relevante festival for skeive. Og at Pride house trakk tett opptil 1000 engasjerte personer til Litteraturhuset for å diskutere lhbt-politikk, forsterker det samme argumentet.

Byr Skeive dager på et «tynt program», som Rones hevder, når Pride house inviterer til debatter om hiv, rus eller seksualundervisning i den norske skolen? Er det et «tynt program» når det på Pride house diskuteres temaer som «Ung og skeiv i verden 2012», eller når det rettes fokus mot det å være skeive foreldre, mot behandlingen av intersexbarn Norge, mot rasisme i «eget» miljø eller mot religion og lhbt? Vurder selv.

Da det politiske verkstedet Pride house var over (lørdag og søndag), kunne man så gå på rusfri ungdomsfest (tirsdag). Helt gratis kunne man senere få med seg Kvasi Grand Prix (onsdag), allsang med Ingrid Bjørnhov (torsdag), være med på vorspiel med DJ Lise Karlsnes (fredag) og nyte DivaDean og parade- og dragshow (lørdag). Videre kunne man i Pride park, for å nevne noe, oppleve kunsten til et drøss ulike skeive kunstnere, kose seg i det rusfrie ungdomsområdet med faglig gode debatter, danse seg svett i housbaren, få gratis juridisk veiledning av LLH eller Likestillings- og diskrimineringsombudet, og Helseutvalget, Olafiaklinikken og LLH OA bød på sine råd og tjenester. Tynt program og manglende mål og mening sa du, Rones?

Rones’ hovedkritikk går dessverre hardest ut over Pride-paraden. Paraden er «brutal feiltenkning» og «Det verste er egentlig at svært mange skeive ender opp med å ta avstand fra det hele». Det blir for mye skrulling og nakenhet. For mye GaGa og Gaynor, mener Rones.

Hans virkelighet kan jeg virkelig ikke dele. For hvilken parade var det du egentlig så, Rones? Og hvilke konstruktive tanker har du, om de endringer du mener vi må gjøre, for å også kunne appellere til de skeive som ser mangfoldet som noe provoserende?

I paraden gikk jeg som nevnt sammen med 12.000 andre. Ytterst få var halvnakne. 

Jeg gikk sammen Skeiv Ungdom og Skeiv Verden. Jeg gikk sammen med lederne av alle ungdomspartiene i Norge, med LO, Sykepleieforbundet, stolte foreldre og Homofile med barn (som nå endrer navn til Regnbuefamilier). Side om side gikk mine heterofile venner, bdsmere og fetisjister. Her danset både skrullete og streite homser med lesber, bier og transpersoner i alle aldre. Og aller først gikk barne-, familie- og inkluderingsminister, Inga Marte Thorkildsen, byråd for kunnskap og utdanning i Oslo kommune, Torger Ødegaard og stasjonssjef ved Sentrum politistasjon, Bjørn Åge Hansen. Mer mangfoldig parade og avslutning på Skeive dager-uka skal du lete lenge etter.

Skeive dager er det deltagerne gjør festivalen til. Så vi deler din oppfordring: Delta og gjør Skeive dager, med Pride house, Pride park og paraden, til en stor feiring av mangfoldet! For som Blikk sier: «Ingen er som alle andre».

Hans Heen Sikkeland
LLH Oslo og Akershus