Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Oslo Pride gir helhjertet støtte til EuroPride i Riga i 2015.
– De negative reaksjonene i Latvia viser bare hvor viktig og riktig det er at også vi stiller opp og hjelper dem, sier styreleder Helle Christin Nyhuus.
Nyhuus og Oslo Pride/Skeive dager stemte for Riga som arrangørby for EuroPride i 2015 under generalforsamlingen i European Pride Organisers Associaton (EPOA) i Marseille sist helg. På bordet lå også sterke søknader fra Manchester, Barcelona og Milano.

– For oss ble dette et politisk valg. Det gjorde sterkt inntrykk å høre hvordan ille tilstanden er for LHBT-befolkningen så kort vei fra Norge. Samtidig lot vi oss imponere over hvordan Baltic Pride i Latvia jobber for å møte alle trusler og den fullstendige mangelen på politisk støtte i hjemlandet, sier hun.

Vil stoppe EuroPride
Gruppen «No Pride» og styreleder Jānis Šmits har allerede varslet at de vil ta rettslige skritt for å få stoppet EuroPride 2015. Šmits, som også er bystyremedlem i Riga, hevder overfor den latviske nyhetsportalen Apollo at et pride-arrangement er i strid med landets grunnlov og lover som skal beskytte barn mot det han påstår er usømmelig påvirkning.

– Slike reaksjoner er helt som forventet, ikke minst i lys av den redegjørelsen vi fikk fra Riga under EPOA-møtet. Riga har bedt om europeisk støtte, og det skal de få, sier Nyhuus.

Har etablert kontakt
Oslo Pride arrangerer EuroPride året før Riga, og Helle Christin Nyhuus ser en helt naturlig kobling mellom de to arrangementene.

– Menneskerettigheter i Europa vil stå sentralt under EuroPride i Oslo, og Riga kommer sånn sett som en naturlig forlengelse av dette. Vi har derfor etablert tett og fin kontakt med Baltic Pride og Oslo Pride er innstilt på å samarbeide. Men hvordan vi skal samarbeide, er det for tidlig å si i dag, sier Nyhuus.

Under helgas generalforsamling i EPOA la Oslo Pride AS fram statusrapport for arbeidet med EuroPride i 2014.

– Vi er i god rute, og EPOAs medlemmer var så fornøyde at det verken kom innvendinger eller kritiske bemerkninger, avslutter Helle Christin Nyhuus.