Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Norges eneste lesbekor, Sapfonia, tok turen fra Bergen til Stavanger og Sentrum på Skeivå lørdag 8. september.

Øvre Holmegate i Stavanger sentrum blir en gang i året enda mer fargerik enn vanlig når Stavanger på skeivå inntar sentrum. Og med Sapfonias toner forsvant regnskyene.

– Sapfonia feirer 10-års jubileum i år og synes derfor det er moro å ta turen til Stavanger for å spre glede å sang. Vi var på Skeive dager i fjor, og i år er vi altså her, sier Ann Elisabeth Tveit til Blikk Nett.

 Sapfonia har 25 medlemmer på listen, men de klarte seg lenge med de elleve som hadde tatt turen sammen til Stavanger på skeivå.
– Sapfonia konkurrerer med mange andre kor i Bergen, så det viktigste for oss er ikke bare sangen, men at vi har noe felles. Vi kaller oss Norges eneste lesbekor, men etter hva jeg har hørt så er vi visstnok også Nordens eneste lesbekor, uten at jeg har tatt en faktasjekk på det. Men det jeg i alle fall vet er at vi er Nordens vakreste kor, sier Tveit til Blikk Nett.

Og vakkert ble det i Øvre Holmegate da Sapfonia tro til med sanger som «Lesbenes røst», som er lesbenes egen utgave av «Gi mig de rene og ranke».
– I tillegg er vi veldig stolte av «Vestlandslesba» med tekst spesialskrevet av Linda Eide, sier Tveit før hun og de andre kormedlemmene forsvinner inn i den fargerike gata.

Hjerteverksted og politikk
Øvre Holmegata var full av aktivitet denne lørdagen. Amnesty Norge var på plass med sitt hjerteverksted i anledning årets tv-aksjon «Å elske er en menneskerett». LLH Rogaland vervet medlemmer og informerte om aktiviteter. Alle de politiske partiene var også invitert til å ha stands i den skeive gata. Men det var bare Høyre og Unge Høyre som stilte opp.

– For Høyre er det viktig å stille opp for å vise sympati med LLH Rogaland og vise at vi støtter kampen. Nå arrangeres Stavanger på skeivå for 14. gang og det er et viktig arrangement, og det er viktig for Høyre å være tilstede, sier Dag Terje Klarp Solvang til Blikk Nett.

Dag Terje Klarp Solvang er kommunestyrerepresentant for Høyre i Stavanger og gift med stortingsrepresentant Bent Høie.
– Høyre har mange åpne i bystyregruppa, men et arrangement som Stavanger på skeivå er også viktig for alle de som ikke er åpne. Vi tar mye for gitt, og det er ikke bra. Til uka skal handlingsplanen mot diskriminering opp i bystyret og mange spør seg om vi trenger egne handlingsplaner for homofile. Jeg mener vi behøver det fordi heteronormativiteten er så stor blant oss og hvis vi glemmer hva de 40 årene med homohistorie her i Rogaland har bestått av så gjør vi hverandre en stor urett. Vi har ikke kommet så langt som liker å tro. Kanskje vi har kommet langt i store byer som Stavanger og Oslo. Men det er ikke langt til byer som Sandnes og tettsteder som Bryne og Randaberg, og der er det andre vilkår, sier Klarp Solvang til Blikk Nett.

Han er nøye på at bildet av Rogaland og Sørlandet som et mørkt bibelbelte er mer nyansert enn det man kan få inntrykk av.
– Jeg har bodd i Stavanger i 20 år og aldri opplevd noe negativt. Jeg har alltid vært åpen homo, kanskje med unntak av det første året i forsvaret. Så jeg opplever at Rogaland alltid har tatt meg godt i mot, og Stavanger spesielt, avslutter Dag Terje Klarp Solvang.

Homosnakk om egen kultur
Blikk Nett møter lederen av LLH Rogaland på sin vei i Øvre Holmegate, Tone Dalum.
– Det har vært noen utrolig flotte dager, sier Tone Dalum til Blikk Nett.

– Det som er spesielt i år er jo at vi feirer 40 år med organisert homobevegelse i Rogaland så vi har virkelig gått inn for å markere det på en skikkelig måte. Til tross for at vi ligger i bibelbeltet, så er LLH Rogaland det nest største lokallaget i Norge, og Stavanger på skeivå er den nest største skeive festivalen i landet, og det er vi stolte av, sier en fornøyd Tone Dalum til Blikk nett.

Homosnakk er Stavanger på skeivås store suksess. Og i år var det fjerde gang Homosnakk ble arrangert, ledet av talkshowvertinne Elisabeth Hovland. Gjestene i år var med årets Fritt Ords Pris-vinner, Sara Mats Azmeh Rasmussen, som debuterte som romanforfatter tidligere i år med boka «Skyggeferden». Gjest var også Jahn Otto Johansen som tidligere i år ga ut «Rosa Triangel. Forfølgelsen av homofile». I høst kommer hans nye «Hastverk når vi elsker» hvor en av hovedpersonene er homofil. Gro Skartveit som forlot Kristelig Folkeparti da hun ble kjæreste med Heidi Skifjell og som nå er venstreordfører i Finnøy kommune var også gjest.
– Homosnakk er med på å gi Stavanger på Skeivå et større mangfold, forteler Elisabeth Hovland når Blikk Nett huker tak i henne i Øvre Holmegate denne lørdagen.

– Det jeg har ønsket hele veien med Homosnakk er å ha et skeivt fokus på vår egen kultur. Det som er så utrolig kjekt er at folk svarer ja når de blir spurt om å komme. Jeg kan nesten plukke fra øverste hylle og får sjeldent nei.

– Når på året starter du planleggingen av Homosnakk?
– Jeg fikk et klart ja fra Sara Mats Azmeh Rasmussen allerede i februar i år. Så utover året formet det seg. Gjestene er helt klart det viktigste ved Homosnakk, og så kommer tema på plass av seg selv etter hvert. Vi har stort sett hatt homofile gjester, men i år inviterte jeg Jahn Otto Johansen fordi det er interessant med noen som kan se på «oss» fra utsiden, og det gjør han med boka «Rosa Triangel. Forfølgelsen av homofile», og han bidro med reflekterte synspunkter.

Kort men episk
Freelance-forteller Tomas Kinck Wold satte et spesielt preg på Sentrum på skeivå lørdag 8. september da han underholdt publikum med eventyret «Prinsen med den klingende latter». Kinck Wold serverte et skeivt, filosofisk, artig, muntert, alvorlig og useriøst fortellershow hvor publikum selv fikk være med å diskutere mulige løsninger og å bestemme avslutningen.
– Dette er jo egentlig en gammel fortellertradisjon hvor man satt rundt leirbålet og fikk fortalt historier. Men så fikk man anledning til selv å bidra, sier Kinck Wold som begeistret med historien om prinsen som var hakket mer interessert i gutter enn eventyrprinser generelt.

Men hvem fikk prinsen til slutt? Var det legen med de magiske dråpene. Eller astronomen?
Publikums dom var nesten enstemmig.
– Det var et overveldende flertall som mente prinsen burde få legen som sin utkårede, sier Kinck Wold fornøyd til Blikk Nett.

Stavanger på skeivå rundet av med Skeivå-vorspiel på MaMi Open Mind, kvinnevorspiel og den store Skeivå Nattå på Sjøhusene i Stavanger hvor dj Jonny fra Wonk i Malmö sørget for liv og røre.