Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

I år presenterer Skeive filmer det beste av det siste årets filmer, med kritikerroste og prisvinnende bidrag fra alle verdenshjørner.
«Hvis det er homofile karakterer i en film, så stempler folk den med en gang som en homsefilm. Det er en så utrolig fantasiløs måte å se det på.»
– Regissør Todd Haynes

Filmer med skeiv vinkling får stadig mer oppmerksomhet internasjonalt, og også her hjemme ser vi en positiv utvikling med flere festivalbookinger og kinopremierer på filmer tidligere vist på festivalen.

Åpningsfilm: «Vito» av Jeffrey Schwarz
27. juni 1969: Politiet raider Stonewall Inn og møter for første gang motstand. Opptøyene denne kvelden markerte en ny era i kampen for homofiles rettigheter. Vito Russo, en 23-årig filmstudent, var i mengden blant drag queens og homofile.
I løpet av de neste 20 årene skulle han bli en av de mest profilerte aktivistene for LHBT-rettigheter i USA. Han var med på å forme GAA (Gay Activists Alliance), GLAAD (Gay & Lesbian Alliance Against Defamation), samt ACT UP (Aids Coalition To Unleash Power), sistnevnte en geriljagruppe som brukte sivil ulydighet for å protestere mot president Reagans passivitet i forhold til AIDS-krisen.
Russo står bak boken The Celluloid Closet (filmatisert av Rob Epstein og Jeffrey Friedman i 1995), som tok for seg Hollywoods portrettering av homofile og lesbiske, og hvordan dette dannet grunnlaget for samfunnets syn på homofili. Russo fortsatte arbeidet med skriving, forelesinger og aktivisme frem til kun måneder før sin død i 1990.
Regissør Schwarz (Wrangler: Anatomy of an Icon, Skeive Filmer 2009) har sortert et enormt materiale og skapt et evolusjonskart over LHBT-frigjøring og stolthet, med Vito Russo i sentrum.
Fredag 14. september kl 19.

Avslutningsfilm: «Three» av Tom Tykwer
Regissør Tom Tykwers (Løp Lola Løp, Parfymen, Cloud Atlas) siste film er en sofistikert film om kjærlighet, utroskap, moral og kjønn.
Hanna og Simon, begge i begynnelsen av førtiårene, lever sammen i Berlin i et tilsynelatende lykkelig ekteskap. I forkant av deres 20. bryllupsdag blir de begge rastløse, til tross for at de fortsatt elsker hverandre.
På hver sin kant stifter de bekjentskap med en yngre mann – og forelsker seg.
De tre hovedrolleinnehaverne leverer sterke prestasjoner i en film som veksler mellom det komiske, det erotiske og det skjebnesvangre, med en finale som er like uunngåelig som den er overraskende.
Filmen ble nominert til The Golden Lion i Venezia, Tom Tykwer fikk German Film Award for beste regi, og både Sophie Rois og Devid Striesow har vunnet priser for sine roller.
Onsdag 19. september kl 19.

Fokus 2012
Lhbt- og menneskerettigheter i Uganda, Palestina og Israel, og Jamaica
Skeive filmer viser i år tre sterke filmer under denne paraplyen; «Call Me Kuchu» er et gripende portrett av den tidligere lederen av Sexual Minorities Uganda (SMUG), David Kato, og kampen mot myndighetene og landets «Anti-homosexuality bill». «The Invisible Men» ser på situasjonen for homofile i Palestina og hvordan de som klarer å rømme til Israel må leve i skjul for en stat som ikke vil innvilge dem asyl på menneskelig grunnlag.
«Taboo…Yardies» gir et innblikk i Jamaicas samfunn i møte med de som forfølges, de som er grunnleggende imot homofili, samt representanter for myndighetene.
Tre filmer som hver for seg tar for seg situasjonen for lhbt-befolkningen på tre ulike steder i verden. Det vil bli samtaler med representanter fra alle filmene i etterkant av visningene.
«Call Me Kuchu»: lørdag 15. september kl 13
«Taboo…Yardies»: lørdag 15. september kl 15
«The Invisible Men«: søndag 16. september kl 16.

Årets fester
Fredag 14. september: Åpningsfest
Bli med oss i feiringen av de 22. Skeive filmer. Elsker byr på drikke og lett servering, mens dj Deadswan snurrer plater som bare han kan. Kl 21, Kristian IVs gate 9

Lørdag 15. september: Bear City 2 & Bamsefest!
Den Norske Bamseklubben samles til store, hårete festligheter etter visningen av Bear City 2: The Proposal. Hva er vel mer kos enn det? Kl 21, kr 50, Den Røde Mølle, Brugata 9

Onsdag 19. september: Avslutningsfest
Etter seks dager og nesten 60 filmer fra hele verden runder Skeive filmer av årets festival og samler tanker og inntrykk på So. Til det trengs det selvsagt noen bobler i glasset, så det byr Skeive filmer på. Kl 21, Arbeidergata 2.

Det er mange høydepunkter under årets festival, men du må selv finne din favoritt blant festivalens store utvalg.
Fullstendig program og info finner du her:
oglff.org