Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Da Skeive filmer viste regissør Jonathan Liseckis kortfilm «Gayby» i 2010 var det vill begeistring i salen. Nå har «Gayby» blitt spillefilm og Blikk Nett møtte Lisecki da han presenterte sin film-baby på Cinemateket.
«Gayby» er en skikkelig feel good komedie om bestevennene Jenn og Matt, som begge er single og i 30-årene. Jenn jobber som yogainstruktør, mens Matt sliter med skrivesperre for tegneserien han jobber med fordi han fortsatt tenker på eksen sin.

Det er en tidsriktig komedie som tar for seg ønsket om barn, donorvalg og alle komplikasjoner som kan dukke opp underveis når to venner bestemmer seg for å få barn. Når Jenn foreslår at de skal få barn sammen blir Matt overrasket – spesielt fordi hun vil gjøre det på den tradisjonelle måten …

Utfordringene er mange, men kan de ta styring over alle uforutsette situasjoner som oppstår mens de prøver å få både karriere og kjærlighet på plass samtidig som de forbereder seg til å bli foreldre?

Blikk Nett møter regissør Jonathan Lisecki etter visningen på Skeive filmer. Lisecki, som selv spiller en rolle i filmen, er overlykkelig over å være i Oslo for å presentere sin feel good komedie.
– Målet var å lage en film publikum vil like, sier Lisecki fornøyd og forteller at publikums respons bekrefter at målet er nådd.

Kortfilmen «Gayby» fra 2010 var også en suksess da den ble vist i 2010 og har siden fått en rekke priser på skeive filmfestivaler verden over.

– Var det skummelt å lage en spillefilm av kortfilmsuksessen?
– Nei. Historien har alltid surret rundt i hodet mitt, men da jeg satte i gang i 2010 hadde jeg begrenset med midler, så det ble en kortfilm. Så gikk det et år og jeg bestemte meg for å utvikle den til en spillefilm. Men det var aldri planen, sier Lisecki til Blikk Nett.

Da han startet innspillingen av spillefilmen hadde Lisecki en fordel.
– Jeg reiste til mange festivaler med kortfilmen og opplevde publikums respons og reaksjoner og på den måten fikk jeg se hva som fungerte og hva som ikke fungerte. Så det var en flott erfaring.

Spillefilmen er finansiert med hjelp fra venner, investorer og det nye fenomenet Kickstarter. Kickstarter er et nettsted som hjelper kreative prosjekter med å samle inn penger, som et godt og gammeldags spleiselag.
– Kickstarter var en enorm hjelp for oss for å få realisert «Gayby». Jeg støtter selv mange prosjekter på Kickstarter, sier Lisecki til Blikk Nett.

– Fordelen vår var at vi allerede hadde kortfilmen å vise til, så det gjorde at folk stolte på produktet.

– Er modeller som Kickstarter fremtiden for uavhengig skeiv film?
– Nja. Jeg ville ikke satset alt på Kickstarter. Du må gjøre jobben selv og sørge for at prosjektet ditt blir realisert. Men det er en flott og kul måte å komme i kontakt med både publikum og eventuelle investorer på. Når alt kommer til alt så handler filmproduksjon om å mase. Mase om penger og tjenester.

Ønsker seg barn
Hvor mange har, med hånden på hjertet, blitt spurt av venninnen sin om de vil donere litt sperm for å lage en ny verdensborger? Flere og flere viser det seg.
– Selv om «Gayby» ikke er min livshistorie, så kommer ideen fra mitt eget liv. Jeg hadde en venninne på college som jeg inngikk en pakt med. Pakten var at hvis ingen av oss traff en livspartner innen en viss tid, så skulle vi få barn sammen. Men så fikk hun barn med en annen fyr. Kortfilmen «Gayby» ble et resultat av det.

– Har du fortsatt et ønske om å få barn?
– Ja, jeg og mannen min vil ha barn, men det har ikke skjedd ennå.

«Gayby» flommer over av pinlige øyeblikk og hysteriske situasjoner – som ikke er til å unngå når en homse og hans heterofile venninne hopper til sengs for å lage barn på «den gamle måten». Lisecki selv har rollen som homsebestevennen til Matt og leverer syrlige replikker på løpende bånd, og mange er basert på ting han har obeservert.
– Eller hørt av venner, sier Lisecki til Blikk Nett.

– Vennene mine forteller meg det meste, og de vet at det er stor sjanse for at jeg kommer til å bruke det jeg hører i arbeidet mitt. Det er en viktig input, og jeg er så heldig at jeg er omringet av morsomme venner.

Skeiv film til massene
Skeiv film hører ikke bare hjemme på skeive festivaler. Det ble ettertrykkelig bevist med indiesuksessen «Weekend» tidligere i år. Jonathan Lisecki har tro på en cross over-effekt for «Gayby» også.
– Ja absolutt. Filmen hadde faktisk premiere på South By Southwest (SXSW) i Austin, Texas i mars, som er en stor, hipp og, stort sett, streit festival. Men det har et øye på skeiv film også. «Weekend» gjorde blant annet suksess der i fjor. For meg personlig var det stort å få vist «Gayby» på SXSW. I det store og hele har «Gayby» spilt like mange streite filmestivaler som skeive, sier Lisecki til Blikk Nett.

– Grunnen til at den også er populær på «streite» festivaler er at filmen handler like mye om den kvinnelige karakteren som den mannlige homofile karakteren. Det er en film om vennskap. Men det er klart at det er homohumor i bøtter og spann. Det er det ingen grunn til å nekte for.

«Gayby» er ifølge Lisecki ikke hans bidrag til debatten om surrogasi, donorbarn og alternative familier.
– Lhbt-miljøet er mangfoldig. Det er grunnen til at jeg har så mange forskjellige type-karakterer i filmen. For å vise at vi ikke er like. Jeg mener, det er flott hvis noen vil ha sex med så mange som mulig. Og like greit hvis man ikke vil. Noen er redde for at lhbt-miljøet skal forsvinne inn i en heteronormativ verden, sier Lisecki engasjert.

– Men det må da være greit at noen av oss ønsker seg barn og vil leve det man kaller et A4-liv. Miljøet har alltid kranglet om hva som er normalt og ikke. Kan vi ikke bare akseptere hverandre som vi er? spør han og legger til,

– Jeg kjenner nok av mennesker som er av typen «straight acting», men så fort de er innenfor hjemmets fire vegger er de så queer som bare det.

Valgte Oslo
Samtidig som «Gayby» ble vist på Skeive filmer hadde den også premiere i Tokyo og i Canada.
– Men jeg valgte å komme til Oslo og Skeive filmer, sier Lisecki til Blikk Nett.

– Det hadde vært flott å dra til Tokyo og Canada også, men jeg valgte Skeive filmer fordi de viste kortfilmen i 2010, og det satte jeg enormt stor pris på.

– Er det behov for skeive filmfestivaler fortsatt?
– Å så absolutt. Drar du på «streite» filmfestivaler, så viser de kanskje en eller to skeive filmer. På en festival som Skeive filmer er det en enorm bredde, fra homse- og lesbefilmer til filmer med trans-tema og ikke minst mange viktige dokumentarer. Bare det å være på en skeiv filmfestival er inspirerende. Hvis jeg kunne reist rundt på skeive filmfestivaler resten av livet, hele tiden, så hadde jeg vært fornøyd, sier Lisecki engasjert.

– Men jeg må jo jobbe også. Nå skal jeg reise rundt med «Gayby» et par måneder til, og så starter jeg på nye prosjekter. Ikke spør hva det blir. Jeg røper ingenting ennå!