Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Alle bør skaffe seg Jeanette Wintersons selvbiografi.

– Ei bok som burde finnes i alle hjem, er den britiske samtidsforfatteren Jeanette Wintersons selvbiografiske  «Why be happy when you could be normal». Dette er en både hjerteskjærende og humoristisk oppvekstskildring om en særdeles begavet, men vanskjøtta, jente. Forfatteren brakdebuterte i 1985 med romanen «Oranges are not the only fruit». Den ble filmatisert og gikk som BBC-serie med stor suksess. De som har lest romanen, vil kjenne igjen en god del av stoffet i den første delen av boka. Jeg vil også anbefale Kunstlaboratoriet i Vestfossen. Det holder en usedvanlig høy standard og er et sted som er verdt å besøke hvert år. Årets utstilling «Bildets arkeologi», med utvalgte verker fra Jack Helgesens samling, er det ennå mulig å få med seg. Den er solid kuratert av unge Mari F. Sundet, og både galleriet og kafeen har åpent hver dag til og med første uka i oktober.

I høst kom Mona Høvrings nyeste roman «Venterommet i Atlanteren» ut. I denne boka tumler Olivia rundt inntil livet åpner seg og hun møter Bé. Jobben på smelteverket gjør Olivia sjuk, og forholdet til kjæresten er trøstesløst. Når tanta hennes blir begravd på en mandag, forandrer livet seg. Olivia møter gentlemannskvinnen Bé, og hun arver en praktfull villa i Reykjavik.

– Har du gjort noe gøy kulturelt i det siste?

– Jeg hadde stor glede av å delta på litteraturfestivalen «Bøker i Bø» tidligere i år. Jeg fikk være med på en usedvanlig hyggelig og energisk helg i Telemark, og togturen hjem sammen med gode kollegaer ble på mange måter legendarisk.

– Hvilken kultur syns du er undervurdert?

– Kinokulturen. Kinotilbudet i Norge er stort sett gjennomkommersialisert, men heldigvis finnes forbilledlige og imponerende unntak som for eksempel Cinemateket. Og skulle noen få en urge til å oppleve grunnleggende badekultur, er det bare å fly avgårde til Island!

– Hva har vært din beste kulturopplevelse?

– Å besøke Sissinghurst Castle i England, hjemmet til forfatteren Vita Sackerville-West og diplomaten Harold Nicolson. Spise fish & chips på pub i Dungeness, for så å kjøre videre til Prospect Cottage. Stå i regnet og se atomkraftverket i bakgrunnen av Derek Jarmans metall-, stein-, sand og plantehage.