Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Leder i Skeiv Ungdom, Åshild Marie Vige, og Unge Venstres nestleder, Andreas Skjæret, er for tiden i New York og FNs generalforsamling.
Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU) sender hvert år to kandidater til FNs generalforsamling. Ordningen som er et samarbeid med Utenriksdepartementet, startet opp i 1971. Kandidatene blir en del av LNUs arbeidsgruppe for FN-spørsmål, en gruppe som diskuterer hvilke problemstillinger det er viktig å ta opp i forskjellige FN-forum.

Ungdomsdelegatene Vige og Skjæret holdt mandag 8. oktober en tale på vegne av Norge i FNs generalforsamling hvor lhbt var hovedtema.

«Vi må innrømme at vi var litt spente: Hvordan ville det være å si setningen «lesbian, gay, bisexual and transgender» høyt i en forsamling som den vi var i? Årets ungdomsinnlegg handler nettopp om dette. Både Andreas og jeg og resten av Arbeidsgruppa for FN-spørsmål synes det var viktig at vi som kan snakke om rettigheter for denne gruppa benytter oss av anledningen til å gjøre nettopp det. Rettigheter for LHBT-personer, som det heter på norsk, er både et viktig område for LNU, for norsk utenrikspolitikk og for oss som aktivister og privatpersoner», skriver Vige på bloggen til Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU).

Vige sier det var en utrolig opplevelse å høre ordene bli lest opp foran alle de tilstedeværende,
«Og det attpåtil om et tema som hadde blitt ignorert hele dagen av alle de andre landene. Et tema man nesten ikke kan snakke om i FN. Vi har kanskje ikke skapt revolusjon, men vi har i alle fall bidratt til å tvinge land til å høre oss snakke om de menneskerettighetsbruddene som blir begått og en påminnelse om at LHBT-rettigheter er menneskerettigheter.»

Se hele talen på Blikk Nett.