Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Halloween som opprinnelig var en hedensk dødsfest, og katolsk minnemarkering for helgener og martyrer, har i nyere tid blitt en av favoritthøytidene for homofile. 31.oktober forbindes tradisjonelt med utkledde barn, barneselskap, skremmende masker og utspekulerte rampestreker dersom man velger knep foran knask.
I moderne tid har homofile særlig i USA, feiret den siste lørdagen i oktober med parader, gateteater og storstilte festligheter. Som den lesbiske poeten og forfatteren Judy Grahn en gang slo fast: «Halloween er den store homodagen».

Ifølge Nicholas Rogers, forfatter av «Halloween: Fra hedensk rituale til festkveld», er det homomiljøet som «best har utnyttet Halloweens potensiale til å bli en overskridende festival … Faktisk er det homomiljøet som kanskje har vært mest ansvarlig for at Halloween har blitt en feiring for voksne».

Halloween-feiringen i Castro i San Francisco var en av de mest populære i USA i sin tid. Ifølge Wikipedia startet bydelen allerede på 1940-tallet med barnefestival og kostymekonkurranse. Da barnefamilier etter hvert flyttet, og stadig flere homser slo seg ned her, gikk den årlige feiringen over til å bli en årlig festdag i homobarene. På 50-tallet var cross-dressing fortsatt forbudt og i «Cassell’s Queer Companion» skriver forfatter William Stewart at «Selv på 1940 og 1950-tallet da trakassering av homobarer var på sitt verste, var Halloween en eventyrlig kveld der drag-queens kunne vise seg offentlig uten å bli straffet».

Siden har homofile og lesbiske feiret Halloween med enorme Mardi Gras-lignende gatefester der kostymene var kjent for å være spektakulære og vanvittige. Fram mot 2002 feiret flere hundretusen mennesker Halloween i Castro. I 2006 ble ti personer skutt og skadet, og SF-myndighetene bestemte seg da for å avlyse den årlige feiringen.

Den amerikanske skikken har sine røtter i den katolske allehelgensdag med trekk fra flere hedenske høstfester, blant annet kelternes fest for dødsguden Samhain. Denne natten kunne de døde ferdes fritt og ofte reiste de rundt i store følger med nisser, alver og annet skrømt. I «Another Mother Tongue» skriver Judy Grahn at de gamle kelterne forsøkte å få vekk Samhain-åndene ved å legge ut gaver, sette ut utskårede gresskar med lys, eller forvirre og skremme de vandrende åndene ved å kle seg ut som underjordiske og åndelige vesener. Grahn påpeker at «… lhbt-personer ble i mange samfunn sett på som hekser, sjamaner, healere og bindeledd mellom den dødelige og åndelige verden, så hvem var vel bedre skikket til å skremme vekk åndene enn de homofile som i sin åndelige rolle nettopp var i stand til å få kontakt med den åndelige verden?».

Homoween-festene:
Kjært barn har mange navn; Halloween kalles også Samhain og De Dødes Natt og markeres siste lørdag i oktober eller første søndag i november. I hedensk tid feiret man Vetrnaetr 31. oktober, en slags markering på starten av vinteren. Dagen var også en gammel kirkefest til minne om alle helgener og alle salige i himmelen, derav navnet Allehelgensaften. I det niende århundre ble den lagt til 1. november av pave Gregorius IV.

Fredag 26. oktober
OSLO
Brighton Pub
Dragshow med Delicious og G-kids Halloween-party. Showstart kl. 22. Billettene koster 125 kroner. (NB! Billetten kjøpes i døra fra kl 20.30, og gir også gratis inngang til G-kids senere på kvelden.). Kun G-kids: kr 100. Aldersgrense 18 år.
Lille Grensen 7

Lørdag 27. oktober
OSLO
SO Halloween
Halloweenfesten har blitt en tradition fyllt med fest, moro og fantastiske kostymer. I år hennes inspirasjonen fra Cirque du Soleil. Premie for kveldens beste kostyme. Dj Winnie Blaise sørger for musikken. Kl 20, gratis inngang. Aldersgrense 24 år.
Arbeidergt 2

TRONDHEIM
Havfruen
Halloween Hospital of Horror med dj Marie Curie. Forbered deg på skrekk, gørr og galskap. Vi ønsker alle Trondheims homofile, lesbiske, bifile, transpersoner, hetero eller bare nysgjerrige velkommen til en kveld med skrekk, gru, dans, flørt, musikk, vennskap, kjærlighet, horror og listen fortsetter. Dørene åpnes kl 21.
Kjøpmannsgaten 7

Basset på Metro
Siden det er Halloween gjør vi om hele utestedet til en spooky bassgruve, og skrur opp volumet ett ekstra hakk! Dette er den eneste kvelden i året du har lov til å være akkurat hva du vil, så ta på deg det fresheste kostymet du har i det skapet du en gang forlot, og dans spindelvevet av deg. Basset er en dj-duo bestående av samboerne Niklas Baarli og Benjamin Silseth. Gutta satser alle kortene på skamløs moro, tyggispop, tung bass og stekete dance.Kl 23, kr 70, aldersgrense 20 år.
Kjøpmannsgata 1

BERGEN
De dødes dag på Fincken
Vi pynter opp Fincken til å bli det skumleste stedet i hele Norge. Det blir en heftig kveld med lys, mørke, blod og varme. En fantastisk fotograf vil ta bilder av gjestene og en make-up artist vil være tilstede tidlig på kvelden for å sminke dem som ønsker det. Dørene åpner kl 22, gratis før kl 23.
Nygårdsgaten 2A

TROMSØ
Hansens Spisebord
Det er tid for Halloweenfest igjen. Kle deg ut og feir med oss på Hansens Spisebord fra kl 21.
Storgata 89