Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Uganda vil komme til å vedta den mye omtalte «Kill The Gays»-loven ved årets slutt, til tross for massiv kritikk fra det internasjonale samfunnet.
Advokat og president i underhuset, Rebecca Kadaga, har uttalt at antihomo-loven vil bli vedtatt i desember fordi folk i Uganda «forlanger det». Kadaga refererer til loven som en slags «julepresang» til folket og hevder at homoseksualitet er en «seriøs trussel», melder nettstedet Gay Star News.

Loven vil slå ned på sammekjønnsforhold ved å dele homoseksualitet inn i to kategorier; forverret homoseksualiet og homoseksualitet som lovbrudd.

Forverret homoseksualitet blir definert som homoseksuelle handlinger utført av foreldre eller andre autoritetsfigurer, hivpositive, pedofile eller serieforbrytere. Den som blir domfelt i denne kategorien blir dømt til døden.

Homoseksualitet som lovbrudd innebærer at man har hatt sex med en av samme kjønn eller er i et sammekjønnsforhold. Blir man dømt i denne kategorien er straffen livstidsfengsel.

Lovforslaget ble opprinnelig lagt fram i 2009, men ble lagt på hylla etter internasjonalt press. I mai 2011 ble lovforslaget tilsynelatende lagt til side en gang for alle i Nasjonalforsamlingen i Uganda. Lederen for gruppa Seksuelle minoriteter i Uganda, Frank Mugisha, uttalte den gang: «Akkurat nå kan jeg si at jeg er nesten sikker på at loven ikke vil bli vedtatt.»
Nå kan det kan vise seg at Mugisha tok feil.

Truet med bistandskutt
I 2009 truet en rekke europeiske land å kutte i bistanden til Uganda hvis lovforslaget ble vedtatt. USAs president Barack Obama kalte loven for «motbydelig», mens den kanadiske politikeren John Baird uttalte at lovforslaget var «sjofelt, avskyelig og en fornærmelse mot anstendigheten.»

Ifølge en meningsmåling i 2010, gjennomført av The Pew Research Center, er homoseksualitet ansett som uakseptabelt av så mange som 89 prosent av befolkningen i Uganda.

Den ugandiske parlamentarikeren Atim Ogwal Cecilia Barbara går lenger enn sine kolleger når hun for en tid tilbake etterlyste et forbud for hele kontinentet. Hun mener homofile i hele Afrika bør fengsles på livstid.

Hatet mot lhbt-personer har allerede kostet mange mennesker livet. I januar 2011, kort tid etter at en avis publiserte bilder av han, ble homoaktivist David Kato overfalt og drept i sitt eget hjem. Avisa publiserte bilder av Kato og andre homofile under overskriften «Heng dem».

Takker nei til bistand
I et intervju med NTV Uganda i slutten av oktober uttalte Rebecca Kadaga at hun ikke lot seg skremme av trusler om bistandskutt.
«Jeg lar meg ikke presse av noen myndigheter, uansett hvilket land det er. Uganda er et uavhengig land, ingen kanadisk koloni», sa Kadaga.

Hun forteller at hun heller blir provosert av truslene om bistandskutt og at det er en av grunnene til at hun nå presser på for å få lovforslaget vedtatt i løpet av desember.
«Jeg har bedt parlamentet om å diskutere lovforslaget slik at vi får det vedtatt», sa Kadaga og kom samtidig med en klar melding til vesten.

«Hvis prisen for bistand er at vi må promotere homoseksualitet i landet vårt, så vil vi takke nei til den bistanden.»

Jobber på spreng
Lovforslaget har hengt over folk i Uganda helt siden den ble introdusert i 2009, og målet har hele tiden vært å unngå votering, fordi den etter all sannsynlighet vil vedtas.

– Vi håper selvfølgelig inn til det siste at Uganda ikke vedtar anti-homo loven, men det har blusset opp en debatt i Uganda i kjølvannet av Kadagas uttalelser som er svært urovekkende, og vi er bekymret for hvordan dette vil utvikle seg, sier Marna Eide, internasjonal rådgiver i LLH til Blikk Nett.

– Vi håper at de som jobber på spreng med dette i Uganda akkurat nå klarer å styre unna katastrofen denne gangen også. Koalisjonen mot loven i Uganda har strategimøter om hvordan de vil gripe dette an, og LLH venter på deres innspill. Møtet i Kampala i forrige uke, som samlet parlamentsmedlemmer, religiøse ledere og andre samfunnsaktører, ble avholdt under tittelen et møte om ‘lokale verdier’. Vurderingen vår er at svært offentlig vestlig motstand ikke virker. Men det er klart at såkalt stille diplomati har en effekt på presidenten, og vi regner med at det er hektisk aktivitet på forskjellige lands ambassader i Kampala akkurat nå.

– Kan Uganda klare seg uten bistand?
– Uganda går ikke til grunne uten bistand, men dersom bistanden kuttes må man finne andre måter å finansiere deler av budsjettet sitt på. Det vil blant annet gå ut over landets skole- og helsetilbud. Det er de som allerede har det ille som vil få det verre, og dersom man vedtar å kutte bistand på grunn av dette vil homoene få skylden.

– Hvilke konsekvenser vil det få for LLHs samarbeidspartnere i Uganda?
– Hvis loven vedtas vil det få store konsekvenser for alt arbeid med rettighetene til lhbt-personer i Uganda. LLH vil ikke slutte å jobbe med Uganda, men vi vil muligens måtte finne andre måter å jobbe på, eventuelt via partnere. Vi ser at ugandiske myndigheter allerede uten loven på plass slår ned på organiseringen av denne rettighetskampen, senest i forrige uke stengte de et kulturelt arrangement – lansering av en cd og et teaterstykke, fordi det var arrangert av lhbt-bevegelsen. Vi kommer aldri til å gi oss, og det gjør ikke aktivistene i Uganda heller, sier Marna Eide til Blikk Nett.