Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Hvert år blir 13 millioner unge mobbet i USA. Den opprivende dokumentarfilmen «Bully» tar oss med inn i hverdagen til fem barn og deres familier gjennom et skoleår. «Bully» har norgespremiere fredag 7. desember.

Vitnesbyrdene i dokumentarfilmen «Bully», i tillegg til opptak fra klasserom, skolebusser og kantiner, gir et viktig innblikk i den daglige trakasseringen mange opplever – spesielt i skolesammenheng – i dagens USA. Noen barn drives til selvmord av mobbingen, mens andre ender med å true sine plageånder med våpen. «Bully» er ikke bare en tragedie, men også en film fylt av håp og kamplyst, med ønske om å gjøre en forskjell. Mobbeofrene blir filmens helter ved å fortelle sine historier og modig stå frem for retten til å være annerledes.

«Bully» ble filmet i skoleårene 2009 og 2010 og åpner et vindu inn i livene til barn som blir mobbet. Regissør Lee Hirsch forteller i et intervju på filmens nettsted The Bully Project at han selv var et mobbeoffer.
«Filmen er dypt personlig. Jeg ble mobbet i skolen og i hele barndommen. På en måte har den erfaringen og kampen formet måten jeg ser verden på og veien min som filmskaper.»

Det var i 2009 at «Bully» begynte å ta form.
«I april 2009 kom nyheten om to 11 år gamle gutter, Carl Joseph Walker Hoover fra Massachusetts og Jaheem Herrera fra Georgia, som tok sine egne liv. Begge dødsfallene hang sammen med traumer som følge av mobbing. I kjølvannet av disse tragediene satte jeg fullt fokus på å lage denne filmen», Lee Hirsch.

Hirsch forteller at det ikke var vanskelig å komme i kontakt med ungdommene og familiene som deler livene sine i «Bully».
«Hele prosessen startet med en utstrakt hånd til ungdommer og familier over hele USA. Mange av familiene fikk vi kontakt med gjennom nettsiden til Oprah, Facebook, YouTube og ikke minst «The Ellen Show». Vi fikk veldig tidlig i prosessen støtte fra produsentene til Ellen DeGeneres. «The Ellen Show» gjorde en episode hvor de fortalte historien til Carl Walker Hoover, som ble mobbet ustanselig, kalt homo og fortalt at han oppførte seg som en liten jente. Produsentene sendte oppfordringen vår videre til de mange familiene som hadde tatt kontakt med «The Ellen Show» og spurte om hjelp etter episoden med Carl Walker Hoover. Da kom vi i kontakt med Kelby Johnson», forteller Hirsch.

Kelby Johnson, en 16 år gammel lesbisk jente som vokser opp i bibelbeltet Oklahoma. Kelby blir mobbet og møtes daglig av tagging som «Homoer er ikke velkommen her» på skolen. Mobbingen Kelby utsettes for påvirker hele familien hennes.
«Mennesker vi har tilbrakt tid sammen med, i mange år, vil ikke lenger hilse på oss», sier Kelbys far Bob i filmen.

Kelby er, til tross for mobbingen hun opplever hver dag, sterk og holder stand. Hun finner støtte hos andre «utskudd» og føler seg trygg med kjæresten sin,
«Hun beskytter meg», sier Kelby i filmen og legger til at livet nok blir bedre bare hun klarer å overleve skoleårene.

«Bully» har premiere på norske kinoer fredag 7. desember.

Mer om filmen og mobbeprosjektet finner du her: The Bully Project