Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Stylisten som overrasket alle da han kunne melke kyr og håndtere hest, er inne i den siste uka i «Farmen».

I realityserien «Farmen» settes Jon Lundemoen (28) og tretten andre deltakere 100 år tilbake i tid. På en gård i Valdres i Oppland uten moderne hjelpemidler, vann og strøm, skal de overleve ved å samarbeide. Underveis får konkurrentene utfordringer de må overvinne. Hver uke blir deltakeren som klarer seg dårligst i konkurransen, sendt hjem. 

– Hvordan opplevdes det å komme til finaleuka?
– Følelsen av å ha gått forbi så mange andre, var veldig god. Jeg hadde nådd målet mitt og kommet så langt som jeg ønsket. Ut over det tok jeg det hele egentlig med et åpent sinn, for jeg hadde ingen peiling på hva som ventet meg. Jeg måtte bare satse på å få noen bra oppgaver. Jeg håpet at jeg ville få konkurrere i noe jeg hadde erfaring med.

– Hvorfor nådde du så langt?
– Jeg er litt usikker, men du skal ha en stor dose flaks. Jeg knyttet mange gode bånd på Farmen som gav meg fordeler. Det var for eksempel grunnen til at jeg ble immun den siste uka og var garantert en plass i finaleuka.

– Hva ville du oppnå ved å være med i «Farmen»?
– Jeg ville ha et avbrekk fra det jeg holder på med til vanlig, og jeg ville utfordre meg selv litt. Jeg ville også provosere fordi jeg er vant til å bli forhåndsdømt som stylist og blogger. Så jeg tok først på meg denne tydelige rollen, før jeg gikk ut av den. Folk kan ha flere sider, og det ville jeg få fram. Jeg liker godt å motbevise det andre sier og å sjokkere. Folk er sinnssykt kjappe med å forhåndsdømme andre.

– Hvorfor tror du at du ble valgt ut til å være med?
– Fordi jeg faktisk har noe der å gjøre, men samtidig så lyser det av meg at jeg ikke har det. At jeg er homo er nok et krydder. De tenkte vel at jeg kan tåle dette siden jeg en rolig person.

– Hvordan reagerte de andre da de møtte deg?
– Med «Hva skal en stylist her å gjøre»? De regnet med at jeg ville ryke ut med én gang. Men så lærte jeg de andre for eksempel å melke kuer og å holde på med hester. Jeg ble jokeren.

– Hvordan var det å bli satt 100 år tilbake i tid?
– Det var deilig å legge fra seg iPhone og mail, og å kunne snakke med folk uten at de sitter med Facebook på telefonen sin. Vi fikk god kontakt. Å skulle gjøre alt på en gammeldags måte var både spennende og irriterende. Å bruke mange timer på å lage brunost, når du egentlig bare kan gå på Kiwi, var slitsomt.

– Du har landbruksutdannelse, hvorfor ble du blogger og stylist?
– Jeg jobbet som ridelærer i mange år. Hele livsstilen min handlet om hest. Men hest er en snobbesport, og jeg ville prøve noe nytt. Mote var det jeg interesserte meg for. Mote og hest hører sammen. Alle hester har hver sin stil. Du styler hesten, er fokusert på sesongens farger og at utstyr til hesten skal matche deg selv. Mange av de store motejournalistene har hestebakgrunn.

– Hvordan reagerte venner i Haugesund på stylistplanen din?
– «Du kommer til å komme tilbake til Haugesund innen seks måneder. Ingen lever av den drømmen du har», sa de. Dette ga meg pågangsmot. Jeg jobbet døgnet rundt, var assistent for flere og bygde meg gradvis opp.

– Hva synes de nå om innsatsen din i «Farmen»?
– Venner er helt i ekstase og syntes det er gøy. De er stolte. Jeg har vist mange sider. De ser meg og kjenner meg igjen på tv. Familien, spesielt mamma, er litt satt ut. Det blir så mye oppmerksomhet, og hun blir stoppet på butikken. Hun kan ikke hente posten uten å ta på leppestift lenger.

– Hva var det vanskeligste i tiden på gården?
– Kampen med meg selv. Jeg kunne møte veggen fire ganger i løpet av en dag, og du kommer ikke vekk fra problemene. Du må forholde deg til folk du kanskje ikke vil være sammen med. Har du en dårlig dag, kan du ikke ringe til bestevennen din. Du kan ikke gå en lang tur. Du går rundt deg selv.

– Hvordan opplevde du din konkurrent Andreas sine meninger om kjønnsfordeling, sømmelighet og at homofili bør straffes?
– Første uka hadde jeg problemer og opplevde det som usaklig. At han skal få så mye fokus i media, er helt feil. Hadde jeg for eksempel sagt at jeg er i mot overvektige, så hadde jeg fått mange mot meg, men når Andreas synes homofili bør være straffbart, da skjer det ingen ting. Det er idiotisk. Jeg er redd for hva det kan gjøre med unge folk. Folk kan si hva de vil til meg, men hvis en på 14 år som sliter, får med seg dette, er det ikke bra. Samtidig er vi venner nå. Vi hadde en fight. Jeg opplever at han respekterer meg, men at han er i mot seksuallivet mitt.

– Hva er det viktigste du tar med deg fra «Farmen»?
– Hvor observant jeg ble på hvor mye venner betyr. Jeg kjente på hvem jeg savnet. Det var det sterkeste. Mange som ikke kjenner meg, trodde at jeg lever i en rosa moteboble. Jeg ble skult på ute på byen. Etter «Farmen» har det strømmet inn mailer med positive tilbakemeldinger. Jeg tror det er mye usikkerhet der ute. At mange tror at når du er homo, så må du være sånn og sånn. Mange vil leve det perfekte homolivet, men så er det ikke noe som er slik. Mange tror jeg er en bortskjemt pappagutt, men sannheten er at jeg begynte på null og jobbet meg fram. En fotoshoot ser glamorøs ut, men det ligger mye slitsomt arbeid bak.

– Premien i konkurransen er bil og hytte. Har du en bedre halvdel du ville delt dette med?
– Absolutt ikke. Jeg har en vellykket karriere, men er en skandale på kjærlighetsfronten. Jeg skal fortsette som frilans stylist og blogger, og jeg ønsker å jobbe med tv, men det er for tidlig å si hva det blir til. Drømmen er å jobbe utenlands. Og jeg gir meg ikke før jeg får det til.

– Ville du vært med i «Farmen» igjen?
– Jeg har tidligere sagt nei til å være med venner på hytta fordi den hadde utedo. Nå har jeg vært med på dette. Det gjør noe med deg, og du lærer mye om deg selv. Jeg ville jeg gjort det igjen. Uten tvil.