Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Nye CabaRosa inviterer til audition.

Inspirert av kabaretlivet i USA startet Kari Merete Fevang, som er utdannet skuespiller, jakten på skeive kabaretgrupper i hjemlandet. Da hun til slutt fant den nedlagte CabaRosa, begynte hun på jobben med å få liv i gruppa igjen.

– Jeg kom i kontakt med noen av de tidligere medlemmene for to år siden. Jeg var så engasjert og fortalte dem at publikum er der ute. At vi kan få dette til. Å være skeiv, skakk og lesbisk er en stor del av meg. Jeg har jobbet med forskjellige monologer og teaterstykker, men det har vært så få steder hvor jeg har kunnet spille på denne siden ved meg selv, sier Kari Merete Fevang.

Den opprinnelige CabaRosa hadde sin første samling 14. april 1991. Året etter spilte deres første forestilling «Skeive reiser, fart og moro AS» for fulle hus fire helger. Tekstene berørte den gangen mange temaer, både homofile og barn, partnerskap og hiv. Nå inviterer Nye Cabarosa til åpen kveld mandag 28. januar i LLH-huset i Tollbugata 24. Der er det klart for teaterleker, improvisasjon og en løssluppen audition for alle interesserte.

– Hva må de som kommer, kunne bidra med?

– Vi krever ingen spesifikke ferdigheter, men de må brenne for dette og oppleve at de har noe å gi. Dette er en amatørteatergruppe, og folk trenger ikke være proffe, men vi vil gjerne komme i kontakt med de som er flinke, uredde og vil stå på scenen. De må gjerne ha litt erfaring fra før, men alle er velkomne. I Nye Cabarosa er den yngste av oss 25 år, og den eldste er 70. Alder er ingen hindring, sier Fevang.

Sammen med Astrid Berit Hindhammer (32), Andreas Dæli Lindby (25) og Trond Hannevik (55) er Kari Merete Fevang klare for å følge drømmen om en skeiv kabaretforestilling på en teaterscene i Oslo. En forestilling i tråd med CabaRosas ånd. Trond Hannevik, som var kunstnerisk leder i CabaRosa for tjue år siden, er glad for initiativet.

– Dette er veldig morsomt. Jeg har nesten ventet på det fordi det er krefter i miljøet som har lyst til å lage noe gøy, bruke historiene våre og la andre få ta del i dem. Vi tror det er et publikum der ute som lurer på hva vi homser og lesber ler av og er opptatt av.

– Har du savnet CabaRosa?

– Jeg har nok det. Å gjøre noe slikt i homse- og lesbemiljøet er en form for homokamp, og så er det gøyalt å gjøre noe sammen. At vi er spredt i alder, er en styrke. Da kan vi speile hvordan vi har det. Vi har våre historier fra en del år tilbake, og vi har våre nyere historier. Jeg gleder meg til å jobbe med tekstene.

Nye Cabarosa vil fortsette homokampen, for selv om mange lever gode homoliv i dag, og det er mindre fordommer og diskriminering enn tidligere, vil Nye Cabarosa ta opp ulike utfordringer i homolivet med en homoristisk tilnærming.

– Vi vil se på mytene og ulike sider ved homolivet. Samfunnet er heteronormativt samtidig som vårt miljø er homonormativt. Et eksempel er at så mange lesbiske skal være venner med eksen sin. Diskrimineringen er der fremdeles, men den er mer skjult nå enn før. Alt er ikke så enkelt for alle. På bygda har homofile få personer å speile seg i, og mange som kommer fra land hvor det er straffbart å være homofil, sliter, sier Astrid Berit Hindhammer.