Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Ugandas fremste forkjemper for antihomolovgivning, Rebecca Kadaga, var i desember i Roma for å delta på en menneskerettighetskonferanse. I forbindelse med konferansen besøkte Kadaga også Vatikanet, hvor hun mottok velsignelse fra Pave Benedict XVI.

Rebecca Kadaga uttalte tidlig i desember at antihomoloven ville bli vedtatt før jul fordi folk i Uganda «forlanger det». Kadaga refererete til loven som en slags «julepresang» til folket og hevdet at homoseksualitet er en «seriøs trussel».

Loven ble ikke vedtatt slik Kadaga ønsket, men er satt på vent nok en gang. Ugandas president Yoweri Museveni uttalte i den forbindelse at homofile ikke skal drepes eller forfølges, men la samtidig til at homoseksualitet heller ikke skal promoteres.

Kadaga besøkte Vatikanet sammen med tusenvis av pilgrimer 14. desember og fikk møte Pave Benedict XVI, og ble velsinget.
«Jeg tror det er noe jeg kommer til å huske resten av livet. Det var et flott øyeblikk og jeg takker Gud for muligheten», uttalte Kadaga til Uganda New Vision etter møtet.

Frigir teaterprodusent
Til tross for at lovforslaget nok en gang er lagt på is er homoseksualitet forbudt i Uganda, og lhbt-aktivister lever under press fra myndighetene. Det gjelder også utlendinger som besøker eller bor i Uganda.

I september i fjor ble den britiske teaterprodusenten David Cecil arrestert i Uganda etter å ha satt opp et teaterstykke om forholdene for homofile i landet.

Teaterstykket, som handler om en forretningsmann som blir drept av to av sine ansatte, ble satt opp på to teatre i hovedstaden Kampala i august i fjor. Cecil ble arrestert for å bryte loven og måtte tilbringe fire dager i fengsel før han ble løslatt mot kausjon.

Cecil risikerte opptil to års fengsel når saken hans kom opp i retten i dag. Men i stedet ble saken avvist. I et intervju med BBC forteller produsenten at saken nok ble avvist på grunn av manglende bevis, eller manglende vilje.
«Dagens runde i retten og utfallet viser at det er et fungerende rettssystem i Uganda, og har gjenopprettet troen min på samfunnet i dette landet», sier Cecil til BBC.