Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Tirsdag 22. januar starter Queer Cinema hvor Skeivt studentforum viser filmklassikere.

– Mange av våre medlemmer har ytret et sterkt ønske om filmkvelder. Derfor hørte vi med Cinema Neuf om de ville samarbeide med oss. De var veldig positive, og jeg håper nå på et bredt publikum. Vi ønsker å skape et tilbud både til Skeivt studentforums eksisterende medlemmer og til andre. Tilbudet er åpent for alle, både skeive og ikke-skeive, sier styremedlem i Skeivt studentforum Maren Agnete Ottesen.

Skeivt studentforum er en forening for studenter ved universitetet og høyskolene i Oslo. Queer Cinema, skildrer temaer som havner utenfor det normative både i samfunnet og i filmverdenen. Ikke alle identifiserer seg med de utallige romantiske komediene som kommer fra Hollywood ut hvert år, og Queer Cinema vil vise at det finnes alternativer.

– Skeive filmer er viktig fordi det handler om synliggjøring av oss skeive. Samtidig er vi interessert i å se filmer vi kan relatere oss til. Vi har prøvd å finne filmer som viser et bredt spekter fra det skeive miljøet. Vårens fem filmer handler om både drag, trans, og om relasjoner mellom to gutter og to jenter. I tillegg favner filmen «Shortbus» bredere og handler om seksualitet i ulike former. Dette er et utvalg viktige, skeive filmer som alle har gjort inntrykk på hvert sitt vis. Filmene viser både tøys og alvor, sier Maren Agnete Ottesen.

Dragkonkurranse

Når Skeivt studentforum utvider sitt tilbud med denne filmredaksjonen, vil de i tillegg til selve filmvisningen ha både innledere og dragkonkurranse. Emil Wilmar er først ut. Han innleder filmen «Boys Don’t Cry» og snakker om transtemaet. Emil Wilmar sitter i Skeiv Ungdoms transpolitiske utvalg og var medarrangør av Transminnedagen på Litteraturhuset i november i fjor. Foredraget handler om transpolitikk. Om å se fra lidelse over på de positive sidene ved trans.

«Boys Don’t Cry» er historien om Brandon Teena, en ny og populær gutt i en liten amerikansk småby. Han kommer godt overens med gutta og sjarmerer jentene i senk med sitt tøffe ytre og myke, empatiske indre. Men hans hemmelige bakgrunnsidentitet blir avslørt og livet blir snudd på hodet. Filmen baserer seg på en sann historie om transpersonen Brandon Teena. Hilary Swank vant Oscar for beste hovedrolle i denne filmen fra 2000.

Filmprogram:

22. januar: «Boys Don’t Cry».

19. februar: «C.R.A.Z.Yt». «C.R.A.Z.Y» fra 2005 er laget av kanadieren Jean-Marc Vallée. Filmen er en hyllest til en svunnen tid, en feelgood-film fra den gangen David Bowie var Aladdin Sane, og Pink Floyd skapte spacemusikk. Filmen handler om forholdet mellom far og sønn, der faren bekymrer seg for sønnens tendenser til å like ting gutter ikke skal like.

19. mars: «The Adventures of Priscilla, Queen of the Desert». I 1994 kom denne australske filmen med Hugo Weaving og Guy Pearce som dragqueens og Terence Stamp som en transkjønnet kvinne. De tre vennene hopper på en gammel, skranglete buss med kjælenavnet Priscilla på jakt etter kjærlighet og vennskap. Filmen har fått kultstatus og vant Oscar for beste kostymedesign. I forbindelse med denne visningen arrangeres konkurranse i drag/genderbender, og publikum oppfordres til å delta.

16. april: «Gia». Denne filmen fra 1998 handler om Gia Marie Carangi som en amerikansk supermodell på slutten av 70-tallet og begynnelsen av 80-tallet. Hun ble betraktet som en av de første supermodellene, og døde av aids 26 år gammel. Angelina Jolie spilte rollen som Gia og fikk en Golden Globe for denne rollen.

14. mai: «Shortbus». «Shortbus» er en amerikansk film av regissøren John Cameron Mitchell fra 2006, og handlingen finner sted i New York. Filmen søker å avmystifisere seksualitet ved å vise eksplisitt sex i flere av filmens scener.

Skeivt studentforum viser i samarbeid med Cinema Neuf skeiv film i Lillesalen på Chateau Neuf, Slemdalsveien 15, Oslo. Alle visninger klokka 19.