Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

35 år gamle Azis er roma, åpen homo, gift og pappa til en datter. I tillegg er han Bulgarias største stjerne innen chalga-sjangeren.

I 1968 ble homoseksualitet avkriminalisert, men å leve åpent som lhbt-person er likevel vanskelig i dagens Bulgaria. Siden 2003 har lhbt-befolkningen vært beskyttet mot hatkriminalitet, mens i 2012 ble loven revidert og gjorde hatkriminalitet overfor lhbt-personer straffbart.

Lover mot hatkriminalitet til tross. Gjennomføring av pride-arrangementer og parader har vist seg å være vanskelig i Bulgaria. Den første prideparaden, som ble gjennomført i hovedstaden Sofia i 2008, samlet 150 lhbt-aktivister. Paraden ble møtt av motdemonstranter bevæpnet med flasker og brannbomber, og over 60 motdemonstranter ble arrestert av politiet, men siden har paraden vokst. I 2012 gikk 1500 lhbt-aktivister i paraden, og Sofia Pride ble utvidet til å inkludere en filmfestival og kunstutstillinger.

Den ortodokse kirken i Bulgaria er sterkt homofob. I tiden før Sofia Pride i 2012 drev kirken en aktiv kampanje mot pride-arrangementet og kalte det for et syndefall og sammenlignet det hele med Sodoma og Gomorrah. En prest gikk også ut i pressen og uttalte at «homoer bør steines.»

I dette klimaet har artisten Azis blomstret og blitt en stor stjerne.

En glambamse
Azis ga ut sitt første album, «Bolka», i 1999 og har siden gitt ut 10 album og tre samleplater. Han deltok også i Bulgarias Eurovision Song Contest og kom så langt som til finalen i 2006 med låta «Let Me Cry», men måtte se seg slått av Mariana Popova som representerte landet i den internasjonale Eurovision-finalen i Athen.

Det er umulig å ikke legge merke til Azis. Han visker ut grensene for tradisjonell oppfatning av både kjønn og stil. Som en bamse i et Barbieslott kaster han seg ut i det vulgære og spiller på så mange stereotyper at det krever en hel symfoni for å sammenfatte resultatet.

Som utøver at musikksjangeren chalga har Azis blitt en megastjerne i hjemlandet og han slipper unna med det meste virker det som. Det vil si det meste, men ikke alt.

I 2005, etter å høstet stor suksess som plateartist, lanserte Azis seg selv som politiker og ble medlem av partiet Euroroma, som sloss for minoriteter, som romfolket. Azis fikk ikke nok stemmer til å få en plass i parlamentet. Men at folket elsker Azis ble klart da tv-programmet «Velikite Balgari» i 2006 plasserte han på listen over tidenes bulgarere.

Samme år giftet Azis seg med partneren Niki Kitaetsa. Selv om sammekjønnsekteskap ikke anerkjennes i Bulgaria er paret for rette ektefolk å regne i fansens øyne. Året etter ble paret fedre. Azis fikk en datter, Raya, ved hjelp av barndomsvenninnen Gala.

Om ikke bryllup og fødsel var en torn i siden til landets konservative ledelse, så ble det neste stuntet Azis gjennomførte, dråpen som fikk begeret til å renne over, i hvert fall for borgermesteren i Sofia.

Azis bestilte en stor plakatkampanje i hovedstaden med store postere som viste Azis og ektemannen Niki kysse. Sofias borgermester, Boiko Borisov, ble rasende og forlangte plakatene fjernet fordi de var for pornografiske. Media påpekte at reklamekampanjer med drøyere bilder var tillatt. Plakatene ble likevel fjernet, noe som førte til protester fra lhbt-organisasjonen Gemini.

Azis lar seg ikke stoppe av myndigheter eller ortodokse kristne og fortsetter sin ekstravagante karriere til stor jubel fra fansen.