Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Lederen for Nigeria Women Football League, Dilichukwu Onyedinma, vil sparke lesbiske spillere ut av lagene.

Forbudet mot lesbiske fortballspillere ble kjent etter at Dilichukwu Onyedinma, som også er medlem av Nigerian Football Federation (NFF), på årsmøtet for Women’s League uttalte:

«Hvis vi oppdager at en spiller er lesbisk vil hun bli diskvalifisert. Vi ber klubbledere om å kontrollere spillerne sine, og slike spillere vil ikke få mulighet til å spille for landslaget», uttalte Onyedinma ifølge MSN FoxSports.

Forbudet bryter mot antidiskrimineringsreglene til FIFA, Fédération Internationale de Football Association, som er en sammenslutning av 208 nasjonale fotballforbund, deriblant Nigeria. Til tross for at forbudet strider mot FIFAs regler er saken komplisert fordi homoseksualitet er forbudt i Nigeria.

Nigeria har verdens tredje høyeste populasjon av mennesker som lever med hiv og aids og organisasjoner som Amnesty International, og flere rettighetsgrupper for homofile og lesbiske, har uttrykt bekymring for at antihomo-lovgivningen i landet bremser hiv-forebyggingen.

FIFA har i en pressemelding meldt at de har bedt om en forklaring fra Nigeria Women Football League om forbudet, men sier samtidig at det bare er snakk om en forespørsel.

Organisasjoner som Federation of Gay Games, European Gay and Lesbian Sport Federation, Football v Homophobia og AllOut har skrevet brev til FIFAs president Joseph S. Blatter om det påståtte forbudet mot lesbiske spillere i Nigeria Women Football League, uten å få svar.

Nigerian Football Federation (NFF) på sin side benekter at et slikt forbud eksisterer.
«Beklageligvis har visse deler av media blåst saken og spekulasjonene ut av alle proporsjoner», sier Ademola Olajire, talsmann for NFF til BBC.

Han benekter også at NFF har mottatt brev fra FIFA om situasjonen.
«Lederen av Nigeria Women Football League har aldri sagt det som påstås, og NFF har ikke mottat brev fra FIFA.»

Ikke første gang
Det er ikke første gang lesbiske spillere på nigerianske lag blir angrepet. Under Women’s World Cup i Tyskland i 2011 innrømmet Eucharia Uche, trener for laget Supe Falcons, at hun hadde sparket alle lesbiske spillere ut av laget og argumenterte for at homoseksualitet er feil, både moralsk og spirituelt.

«De lesbiske spillerne på laget vårt var et stort problem», uttalte Uche og skapte med det en proteststorm fra lhbt-organisasjoner og en rekke grupperinger kontaktet FIFA og krevde reaksjoner. Uche gikk senere ut og sa at hun var blitt feilsitert.

Organisasjonen Federation of Gay Games har nå purret på FIFA og etterlyst en respons på brevet de sendte forbundet for en uke siden.

I et intervju med Fifa.com i august 2011, etter Women’s World Cup i Tyskland, fortalte FIFA-president Blatter at organisasjonen er veldig klar på temaet homofobi.
«En utøvers eller treners seksuelle orientering er et privat anliggende. Mennesker må få leve sine liv fri for enhver form for diskriminering», sa Joseph S. Blatter til Fifa.com.

Må utfordres
En reaksjon fra FIFA overfor Nigeria Women Football League og Nigerian Football Federation vil kunne ha en positiv effekt.
– Internasjonal press har en effekt, sier Håvard B. Øvregård, prosjektleder for «Med idretten mot homohets» i Norges idrettsforbund.

– Hver gang FIFA har tatt tak i slike saker så har det hatt en effekt, også gjennom at personer som tidligere ikke har blitt utfordret på synet de har på homoseksualitet blir utfordret på det. Nigeria er et land hvor homoseksualitet er forbudt, og det kan se ut til at de derfor tror de kan diskriminere uten konsekvenser. Når de så ser at det får konsekvenser, så er det første steg på veien til endring, sier Øvregård til Blikk Nett.

Etter nyheten om uttalelsene til Dilichukwu Onyedinma har aksjonistene i AllOut engasjert seg og opprettet en kampanje for å få FIFA til å engasjere seg. Over 50 000 personer har til nå signert oppropet som krever at FIFA kommer på banen.

«FIFA har en moralsk autoritet. FIFA har tidligere tatt avstand fra apartheid og nylig lanserte de kampanjen «Say No to Racism». Derfor mener vi at FIFA må fordømme denne systematiske diskrimineringen, etterforske saken og ta de nødvendige skrittene for å få slutt på homofobien», skriver AllOut på sine nettsider.