Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

– Jeg har i flere år fulgt med på utviklingen i Øst-Europa generelt, og Russland spesielt. Dette var bakgrunnen til at jeg tok initiativ til en kampanje som skal foregå under hele Regnbuedagene med paraden som hovedeventen, skriver Torill Frøise i denne kronikken.

I løpet av uken frem mot paraden i mai er planen å ha en plakatkampanje i Bergen by, samt legge ut informasjon om det som er i ferd med å skje i Russland.

Mens vi som her i Norge stadig får flere rettigheter og lover som skal beskytte oss som lhbt-personer, går Russland i motsatt retning. Under Regnbuedagene 2013 i Bergen vil jeg derfor at vi skal våkne opp og vise at vi bryr oss om våre naboer i øst.

Den 25. mai blir mest sannsynlig antipropagandaloven i Russland vedtatt. Dette vil si at det er ulovlig å snakke om saker som har med lhbt (lesbiske, homofile, bifile og transpersoner) til mindreårige. I enkle ord vil dette si at det er forbudt å vise at man er lhbt, forbudt å informere skoleelever om temaet og forbudt å omtale det i media. I alle fall om man omtaler det i positive eller ikke-negative vendinger. Ved første lesning var det kun en av nærmere firehundre representanter i Dumaen som stemte mot.

Per i dag er store deler av den russiske befolkningen ganske homo-negative, og ved at de får en føderal lov vil denne skepsisen øke. Det vil bli enda vanskeligere å være lhbt, ikke minst for barn og unge som vokser opp i Russland.

Jeg siterer Arnulf Øverland; Du må ikke sitte trygt i ditt hjem og si: Det er sørgelig, stakkars dem! Du må ikke tåle så inderlig vel den urett som ikke rammer dig selv! Vi må ikke, vi kan ikke tåle at denne uretten, disse bruddene på menneskerettene skjer!

Jeg tror ikke det er så mange i Norge som vet hva som faktisk skjer, for det har ikke vært skrevet så mye om det i mediene. Samtidig er det noe majoriteten av den norske befolkningen er enige om, uansett politisk ståsted. Derfor trengs det folkeopplysning.

Planen for paraden er at vi skal gå med plakater som viser avsky til den russiske Dumaen, men først og fremst støtte til våre russiske søstre og brødre. Vi må være en stemme for de stemmeløse. Man kan kanskje spørre seg hvorfor jeg har satt i gang dette. Det er vel ikke slik at Dumaen snur bare fordi en gjeng aksjonister i Norge går i parade? Kanskje ikkje, men om vi ikke tør å drømme og ha høye mål vil vi aldri kunne få bukt med diskriminering, verken hjemme eller ute i verden.

Censor «Gay» – No way er en globalt fellesskapsside først og fremst på Facebook (og twitter) opprettet i et forsøk på å holde seg informert om de lovgivningsmessige fremgang i de russiske Dumaen, samt koordinere lokale og internasjonale intitiativ, inspirere og informere om eventuelle tiltak og brainstorme på nye intitiativ. Dette var en så bra plattform, at jeg valgte å ta utgangspunkt i den. Alle skjønner symbolikken i logoen, en gråtende babushka med knust hjerte og gaffa over munnen.

Jeg vil med dette oppfordre alle til å bli med i paraden den 11. mai og vise at vi bryr oss! For å symbolisere at dette er en sak mange bryr seg om, har vi ingen egen parole, men vi blander oss inn i toget der vi føler vi hører hjemme, enten det er i koret Sapfonia, Åpen kirkegruppe, et politisk parti eller i seksjonen for golfklubben Hole-in-one.

Med meg på laget har eg både Regnbuedagenekomiteen, LLH Bergen og Hordaland og Amnesty Vest, samt etterhvert flere og flere privatpersoner.

Vi trykker opp plakater, men ta også gjerne med egne.

Eventen for dette finner dere på Facebook: Censor «Gay»? NO WAY!

Torill Frøise