Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

For å markere at det er 20 år siden partnerskapsloven ble vedtatt, inviterer VG Helg til panelsamtale på Litteraturhuset om gleder og utfordringer i livet som homofil i dagens Norge.

Mandag 29. april samles politikere og aktivister på Litteraturhuset i Oslo for å dele erfaringer fra homokampen i Norge. Mye har skjedd i homokampens historie, men fortsatt er «jævla homo» et av de mest brukte skjellsordene i norske skolegårder.

Hvordan er det å leve som homofil i Norge i dag? Det er spørsmålet VG Helg stiller på Litteraturhuset. I panelet sitter Kim Friele, Per-Kristian Foss, Magnhild Meltveit Kleppa, Anette Trettebergstuen og Bård Nylund.

Kim Friele var den første norske som sto frem som homofil. Hun var sterkt medvirkende til at homofili ble avkriminalisert, at homofili ble strøket som psykiatrisk diagnose og at Norge utvidet straffelovens rasismeparagrafer til også å gjelde diskriminering i forbindelse med seksuell legning. Hun var med på å jobbe frem Partnerskapsloven, og var den første til å inngå partnerskap med sin kjære Wenche Lowzow i Oslo Rådhus 6. august for 20 år siden.

Per-Kristian Foss har vært Stortingsrepresentant i 32 år, har tidligere vært finansminister i Bondevik II og tidligere nestleder i Høyre. Foss er gift med Jan Erik.

Magnhild Meltveit Kleppa er Stortingsrepresentant for Senterpartiet. Var statsråd da Regjeringen i 2007/2008 forberedte ny ekteskapslov som likestiller homofile og heterofile ekteskap. Hun varslet at hun var i tenkeboksen. Det medførte sterke reaksjoner både i eget valgdistrikt og i det kirkelige miljøet hun er en del av. Etter grundig gjennomtenkning og samtaler med sin homofile sønn, kunngjorde hun at hun endret standpunkt og støttet ny lov.

Anette Trettebergstuen er sentralstyremedlem i Arbeiderpartiet og det eneste åpne lesbiske på Stortinget.

Bård Nylund er leder i Landsforeningen for homofile, lesbiske, bifile og transpersoner (LLH).

Panelet ledes av debattredaktør i VG, Elisabeth Skarsbø Moen og Oslo Fagottkor underholder.

Livet som homofil i Norge i dag, mandag 29. april, kl 18, Wergeland, Litteraturhuset, Wergelandsveien 29.