Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Godt over 400 mennesker satte farge på Bergen sentrum da Regnbuedagenes parade snirklet seg gjennom byen.

Regnbuedagene i Bergen går mot slutten og festivalens absolutte høydepunkt, paraden, gikk av stabelen lørdag formiddag.

Før paraden hadde Regnbuedagene invitert til Regnbuegate i Skostredet i Bergren sentrum. Her møtte politiske partier som Ap, Venstre, Sv og Rødt, skeive bergensere og tilreisende med valgløfter. Amnesty International Norge sørget for musikk og informasjon. Skeiv Ungdom var også tilstede, sammen med organisasjoner som Helseutvalget og Norsk Folkehjelp.

Paraden startet ved Vågsallmenningen og godt over 400 mennesker trosset regnveret denne lørdagen for å sette Bergen på skeive. Paraden snirklet seg fra Vågsallmenningen via Torget og bryggen før den snudde og gikk tilbake og satte kursen mot Torgallmenningen og endte tilbake på Vågsallmenningen.

Stine W. Strøm-Andresen, leder for Regnbuedagene, er godt fornøyd med lørdagens parade i Bergen.
– Bortsett fra været må jeg si meg veldig fornøyd. Men vi er tross alt i Bergen og her lar vi oss aldri stoppe av været, sier Strøm-Andresen til Blikk Nett.

Strøm-Andresen er også godt fornøyd med festivalen i sin helhet.
– Det har vært kjempegodt oppmøte på alle arrangementer. Litteraturhusets saler har vært fulle. Fredagens fester har vært suksesser og nå håper vi at den store avslutningfesten på Terminus Hall skal trekke fullt hus, sier Strøm-Andresen.

Avslutningsfesten byr på konserter med Heidi Marie Vestrheim og The L-Project, samt show med Queentastic.
– Vi satser alt på det store Grand Party og det blir garantert kjempemoro, sier Strøm-Andresen som ikke blir svarskyldig når Blikk Nett spør henne hva som har vært høydepunktet under festivalen.
– Det må være paraden og Regnbuegaten. Det er de arrangementene som samler flest folk.

Homoikonet Kim Friele hadde tatt turen fra Haugastøl til sin gamle hjemby Bergen for å delta å Regnbuedagene. Friele gikk først i paraden med regnbueflagg og markerte at det i år er 50 år siden hun startet kampen for homorettigheter i Norge.
– Det er alltid vidunderlig å komme hjem til Bergen, sier Kim Friele til Blikk Nett.

Friele, som er en ekte bergenser, lar seg ikke skremme av litt regn.
– Men dette er den våteste homofesten jeg noensinne har deltatt på – og jeg har deltatt på mange våte homofester sier Friele med et stort smil.
– Jeg er da tross alt vanntett. Jeg tørker etter hvert, og så er det på’n igjen.

LLH-leder Bård Nylund hadde også tatt turen til Bergen og Regnbuedagene.
– Dette er både ruskete og kaldt, men også veldig gøy, sier Nylund til Blikk Nett.

– Til tross for været var det mange som deltok i paraden – og det sier vel noe om at man her i Bergen er vant til den slags.

I tillegg til å delta på festivalen, er Nylund også i byen for å delta på LLHs landsstyremøte.
– Det er flott å kunne kombinere Regnbuefestivalen med landsstyremøtet, og en flott anledning for LLHs tillitsvalgte til å se hvordan andre lokallag arrangerer festivaler. Det tror jeg kan være veldig inspirerende for mange.

Lederen for LLH Bergen og Hordaland, Daniel Mekki, er strålende fornøyd med festivalen når Blikk Nett møter han etter endt paraderute.
– Jeg vet at folk snakker om regnværet. Men for oss i Bergen er dette været det samme som solskinn, sier Mekki til Blikk Nett.

– Regnbuedagene er en festival i vekst – noe som viste seg i dag med over 400 deltakere i paraden. Vi er på rett vei og satser på videre vekst i årene som kommer.

Hedret Amnesty International Norge
Etter at paraden ankom Vågsallmenningen fortsatte det med Regnbuegate i Skostredet og mellom appeller og musikk var det også tid for utdeling av priser. LLH Bergen og Hordaland ønsket å gi priser til personer og organisasjoner som i løpet av det siste året har utmerket seg, både i positiv og negativ forstand.

Årets aktivistpris gikk til Amnesty International Norge.
– Prisen får de for sitt utrettelige arbeid for lhbt-rettigheter – og ikke minst fordi de er sterkt representert i paraden under Regnbuedagene, sier Daniel Mekki.

Det ble også utdelt en Årets forbedrings-pris. Prisen gikk ikke uventet til noen som har rom for forbedring i sitt syn på lhbt-rettigheter og personer.
– Prisen går til en mann som mener at to gutter og to jenter ikke skal kunne gifte seg i kirken. Prisen går til en mann som mener det er feil å arrangere Regnbuegudstjeneste og som er i mot at regnbueflagget har en plass i kirken. Det kommer sikkert ikke som en overraskelse at prisen tildeles biskop i Bjørgvin bispedømme, Halvor Nordhaug, fortalte Daniel Mekki til de fremmøtte i Regnbuegaten i Skostredet.

Halvor Nordhaug i Bjørgvin bispedømme møtte ikke opp for å ta imot prisen.

Prisen for beste innslag i paraden gikk til utestedet Fincken.

Regnbuedagene fortsetter i kveld med Grand Party i Terminus Hall, med blant andre Queentastic, dj Toppless, Heidi Marie Vestrheim og The L-Project. Regnbuedagene avsluttes søndag med filmfestivalen Skråblikk, hvor Kim Friele er en av gjestene. Det blir også Bingo talkshow med selveste Berit Bislett på Fincken.

Mer info:regnbuedagene.no