Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Fredag 21. juni åpner Pride house og Skeive dager med en heidundrende festkveld i salen Wergeland på Litteraturhuset. 

Pride house er Norges største arena for lhbt-politikk, og åpningen vil stå i stil med resten av innholdet i arrangementet. Pride house kan presentere 33 forskjellige bolker med debatter, workshops og foredrag på selve Litteraturhuset, med noen arrangementer på andre arenaer ut over uka.

På åpningsfesten fredag 21. juni blir det festtaler og på underholdningsplakaten står ingen ringere enn Mari Boine, en av landets fremste artister. Boines imponerende diskografi består av musikk med sterke politiske budskap, som passer godt med profilen
til Pride house.

– Vi er veldig stolte av å kunne presentere Mari Boine som en del av vårt program under åpningen av Pride house. Å få en artist som har vunnet Spellemansprisen tre ganger og som i tillegg er slått til ridder av første klasse av St. Olavs Orden «for hennes allsidige kunstneriske virke» er ikke småtteri, sier Ranveig Igraine Stava, leder av Pride house.

Etnisitet, hiv og trans
I 2013 har Pride house fokus på Skeive dagers tema «Individets rett» gjennom parolen: Ulike mennesker – like rettigheter i samarbeid med Amnesty Norge, og de tre undertemaene etnisitet, hiv og trans vil være røde tråder gjennom programmet. I tillegg vil det også være andre godbiter på programmet som ikke er relatert til disse.

Skeive samer, fanget mellom barken og veden
Pride house arrangeres av LLH Oslo og Akershus, sammen med en rekke samarbeidspartnere. Leder i lokallaget, Hans Heen Sikkeland, er strålende fornøyd med at Pride house i år virkelig gjør åpningen av Skeive dager til en begivenhet, og han mener årets fokus på etnisitet, hiv og trans er både viktig og riktig.

– For eksempel er «fornorskingen» av samene, hvor blant annet joik som uttrykksform ble bannlyst, en skamplett på vår felles historie, sier Sikkeland, og får støtte av Stava.

– Fremdeles er samer ofre for diskriminering og rasisme. Skeive samer blir, i likhet med skeive med annen minoritetsbakgrunn, ofte fanget mellom barken og veden, egen kultur og norsk kultur. På Pride house blir det flere debatter som tar utgangspunkt i hvordan skeive med etnisk minoritetsbakgrunn opplever hverdagen i Norge, og også en debatt som dreier seg om å være skeiv i Sápmi, sier Stava.

Åpning av Pride house fredag 21. juni kl 19, Litteraturhuset, salen Wergeland, Wergelandsveien 29.

Etterfest på So, kl 22, Arbeidergata 2. Alt er gratis og åpent for alle.

Mer info: skeivedager.no