Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Dumaen i Moskva godkjente to nye lovforslag sist tirsdag. Lovforslag som truer ytringsfriheten og livene til mange i Russland. De to lovforslag vil kriminalisere blasfemi og gjøre lhbt-aktiviteter straffbare, både for enkeltindivider og deres støttespillere.

 Stortingsrepresentant og Europarådets lhbt-rapportør, Håkon Haugli føler utviklingen i Russland og er bekymret.
– Det er veldig urovekkende og en bekymringsfull utvikling vi ser i Russland nå. Menneskerettighetene, demokratiet og rettsstaten i Russland uthules gjennom denne type lovgivning, sier Haugli til Blikk Nett.

Tidligere denne uken ble det også klart at filmfestivalen Side by Side i St. Petersburg må for retten, tiltalt for å ta i mot penger fra utlandet og dermed løper andre lands ærend. For å unngå straffeforfølgelse må alle organisasjoner som mottar støtte fra andre land registrere seg som «utenlandske agenter».

Organisasjonen Coming Out, som også holder til i St. Petersburg, deler skjebne med filmfestivalen Side by Side. Samme dag som loven gikk i gjennom i Dumaen i Moskva måtte Coming Out, som er LLHs søsterorganisasjon, for retten i St Petersburg. De risikerer en bot på flere hundre tusen norske kroner og står i fare for nedleggelse. I den forbindelse har LLH startet kronerulling i solidaritet med homobevegelsen i nabolandet.

Haugli kjenner godt til Coming Out og i kraft av sin rolle som lhbt-rapportør i Europarådet tok han for et par måneder siden et initiativ som kan sette et ekstra fokus på blant annet situasjonen for lhbt-personer i St. Petersburg og Russland i sin helhet.
– Jeg har nominert Coming Out til Václav Havel Prize for Human Rights, som er Europarådets menneskerettighetspris, sier Haugli til Blikk Nett.

Prisen følges av en pengesum på over 500 000 kroner, hvorav Europarådet står for halve summen mens tsjekkiske utenriksdepartementet står for resten.
– Prisen deles ut hver oktober i Strasbourg, og sett i lys av den siste tidens hendelser i Russland håper jeg Coming Out blir valgt til prisvinner i år, sier Haugli til Blikk Nett.

Haugli har som lhbt-rapportør laget rapporten «Tackling discrimination on the grounds of sexual orientation and gender identity». Rapporten ble i mai enstemmig vedtatt av likestillings- og ikke-diskrimineringskomiteen og neste steg er at den skal debatteres i parlamentarikerforsamlingen i Europarådet i slutten av juni.

– Rapporten inneholder anbefalinger til Europarådets medlemsland, om hva de bør gjøre for å verne om rettighetene til lhbt-befolkningen. Det er en rekke konkrete tiltak vi anbefaler, som blant annet å sikre kunnskap hos politimyndigheter og til å opprette tiltak mot mobbing i skolen. Men det helt grunnleggende i rapporten handler om ytringsfrihet, forsamlingsfrihet og vern mot vold – grunnleggende rettigheter for alle, og som er under angrep i Russland, sier Haugli til Blikk Nett.

Les også:
– Våre liv er politiske
Kronerulling for Russlands skeive