Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Torsdag 20. juni åpner en unik lhbt-utstilling i Oslo, «I See Rainbows», med arbeider av 27 kunstnere fra sju land.

Gjennom blant annet dokumentarfoto, splatterfilm, transeporno, samtidsmusikk, kastratsang, musikkvideoer og performance ønsker «I See Rainbows» å ta pulsen på kulturell skeivhet i 2013. Den gir et kunstnerisk innblikk i norsk og internasjonal homohistorie, og viser nåtidseksempler fra Sør-Afrika og Russland. Utstillingen er kuratert av kunstkritiker og kulturskribent Bjørn Hatterud.

Zanele Muholis bilder fra serien «Faces and Phases» er en sentral del av utstillingen. Muholi utforsker svart kvinnelig seksualitet og kjønn i Sør-Afrika i dag gjennom foto og filmer. Hun betegner seg selv som en «visuell aktivist», og har i flere år undersøkt og dokumentert hatkriminalitet for å få offentlig oppmerksomhet rundt «kurativ voldtekt», trusler, hiv og drap på svarte lesbiske. Hennes kunstneriske dokumentasjon er unik, og den første i sitt slag i Afrika. «Jeg sier alltid til mennesker at jeg er aktivist mer enn en kunstner. Jeg tar et bilde for at andre mennesker skal handle. Du blir på en måte en agent for forandring», sier Muholi om drivkraften bak kunsten sin.

Muholi hadde sin første soloutstilling i Johannesburg Art Gallery i 2004. Hun har jobbet i den lesbiske organisasjonen Forum for the Empowerment of Women (FEW) i Sør-Afrika og som fotograf og reporter for lhbt-nettmagasinet Behind The Mask i Afrika.

I 2009 vant hun The Casa Africa Award for beste kvinnelige fotograf, og Muholis film «Difficult Love» (2010) har høstet en rekke priser på internasjonale filmfestivaler.

Hun kommer nå til Norge og skal delta på åpningen av «I See Rainbows», frokostseminaret hos FOKUS 21. juni og også være med i paneldebatten Queer art and activism på Pride House på Litteraturhuset lørdag 22. juni.

Utstillingen «I See Rainbows» har også norske kunstnere representert. Blant annet Nils Beck, Lill-Ann Chepstow Lusty, Finn Serch Hansen, Håkon Kornstad, The Hungry Hearts, Daniel Jerome, Vebjørn Guttormsgaard Møllberg, Jon Øyvind Ness, Lisa Dillan og Jon Øyvind Ness. Blant de internasjonale kunstnere er av Bruce LaBruce fra Canada, Felix Werbowy fra USA og Slava Mogutin fra Russland/USA, som Blikk intervjuet i forrige nummer. [ms]

«I see rainbows», -kunstplass 5, Olaf Ryes Plass 5, Grünerløkka, Oslo. Vernissage torsdag 20. juni kl 18. Utstillingen står til 20. juli. Live musikk på åpningen: Josefin Winther.

Mer info: kunstplass5.no