Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

1930 personer sørget for ny publikumsrekord da Linn Skåber ledet an på Aksepts hagefest.

 Aksepts Hagekonsert er kjent for å by på både show og alvor, og i år skapte kombinasjonen av nesten 30 artister og flere personlige historier enda en ny rekord. Aldri tidligere har så mange mennesker samlet seg på den årlige Hagefesten hos Aksept – senter for alle berørt av hiv. Programansvarlig Svein Fuglestad inviterte til utendørs festkveld under Skeive dager for 12. gang, og Linn Skåber geleidet publikum gjennom det hele.

Da hageporten åpnet, ble det først dans og sang fra vokalgruppa Mezzo og innslag med kabaretgruppa Cabarosa. Linn Skåber og hennes sminkør Britt Lise kunne fortelle om hvordan Akseptkonsertene var i gamle dager, men hun kunne også fortelle om modige mennesker som går sine egne veier. En av dem var Jens Harald Eliassen som denne dagen markerte 30 år med hiv. Han fortalte om sin personlige historie. En historie som også handler om skammen.

– Det har tatt meg en del år med leting, tårer, fortvilelse og terapi for å nå med hånden på hjertet kunne si at jeg ikke føler skam. Ikke for homoen i meg og ikke for hiven. Jeg gjorde ikke annet enn det mange andre gjorde. Jeg søkte kjærligheten. Viruset kom inn i kroppen, og ingen turte å besøke meg på sykehuset. Men jeg bestemte meg. Dette skulle jeg klare, sa han fra scenen.

Dans med Jenny
Linn Skåber bød også på allsang, og en utvalgt publikummer fikk kveldens «total makeover», Hagefestens store overraskelse var dansbanddronningen Jenny Jensen. Hun entret scenen og koreograferte hele hagen opp til felles dans.

Skuespiller og programleder Sturla Berg-Johansen stilte med stand up, og Bjørn Eidsvåg framførte blant annet sin nyeste sang, den religionskritisk visen «gud med liten g». Kjente norske artister kom på løpende bånd. Bertine Zetlitz, Silje Nergaard, Solveig Slettahjell, Tribute-bandet Vegas med vokalist Thomas Numme i spissen og trekløveret Marianne Antonsen, Knut Anders Sørum & Hans Esben Gihle skapte trøkk og stemning i hagen.

Åpen på blogg
Skuespiller og skribent Hannah Wozene Kvam har deltatt på hagekonserten før som en av dronningene i gruppa Queendom. I år opptrådte hun med rå og direkte slampoesi akkompagnert av perkusjonisten Sidiki Camara. Dette var slampoesi om den sterke stemmen i oss. Den som forbanner frykten og setter frykten fri. Hun intervjuet også Camilla Trøen Tobekk fra scenen. Da Camilla Trøen Tobekk fikk beskjeden om at hun var hiv-smittet, gikk alt i svart, men gjennom kjærligheten fant hun igjen lyset. Hun startet opp bloggen «jenta med hiv» om hvordan det er å leve som hivpositiv kvinne, med de utfordringer og fordommer en møter i hverdagen. Det startet som en anonym blogg, men nå er hun helt åpen. 

– Jeg var redd for å si det. Jeg forventet det verste, men ble positivt overrasket. Jeg fryktet at mennesker ville oppføre seg annerledes mot meg. Nå har jeg vært åpen lenge, og vendt meg til å være hivpositiv.

Kim André Rysstad fra Setesdal sang folkemusikk inspirert av country, musikal og popmusikk, og dragshowgruppen Delicious med Steffen Kviberg og Geir Ove Bredesen underholdt med sine klassiske parodier, og Kent Olaf Steinhaug moonwalket på scenen lik sitt store forbilde Michael Jackson.

– Dette er en glansdag. Dette er en av mange glanskvelder i Aksepts historie, men det er mange flere kampdager. Kampen mot sykdommen, kampen mot forakten og kampen mot skammen. Kampen mot isolasjonen og kampen for verdigheten, friheten og kjærligheten, sa generalsekretær  i  Kirken Bymisjon Sturla Stålsettt.

Alle artistene stiller opp uten å motta honorar for å støtte for hivpositive og kampen mot hiv. I 2012 ble det samlet inn nesten 90.000 kroner i forbindelse med Hagekonserten. I 2011 delte Solidaritetsfondet ut midler til fem ulike prosjekter som ble gjennomført i fjor.