Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Ordfører i Oslo, Fabian Stang, vil møte LLH for å skolere seg om situasjonen i Russland. 

Oslos varaordfører Libe Rieber-Mohn (Ap) har fremmet forslag om at hun og ordfører Fabian Stang (H) drar til St. Petersburg for å stå opp for retten til å elske en av samme kjønn.

 – Bakgrunnen for forslaget er knyttet til diskusjonen rundt den nye propagandalovgivingen i Russland, og da spesielt i St. Petersburg som jo er en by Oslo har samarbeidsavtale med, uttalte Oslos varaordfører Libe Rieber-Mohn i et intervju med Blikk Nett.

Ordfører Fabian Stang er langt på vei enig med varaordføreren.
– I de seks årene jeg har sittet som ordfører i Oslo har vi ikke etablert noen nye samarbeidsavtaler med noen byer, sier Fabian Stang til Blikk Nett og legger til at han synes ordningen er tullete.

– Jeg mener en samarbeidsavtale i beste fall ender med en blomsterbukett i ny og ne. Det vi derimot gjør er å samarbeide med byer på konkrete prosjekter, sier han og forklarer,

– Noe av det første jeg gjorde da jeg tok over som ordfører var å signere samarbeidsavtalen med St. Petersburg, fordi den rett og slett var en oppfølging av tidligere avtaler.

Stang har stor forståelse for reaksjonene da dette med vennskapsbyer og samarbeidsavtaler blusset opp igjen tidligere i sommer.
– Ja, jeg må si at jeg har stor forståelse for de som tenkte tanken at jeg som ordfører burde sende et brev til den politiske ledelsen i St. Petersburg hvor jeg ba dem ryke og reise. Det er en helt forståelig reaksjon. Men så er det min oppgave å tenke litt saktere, til glede for homofile her hjemme men også lhbt-personer i Russland.

– Hva mener du med det?
– Jeg er opptatt av å finne ut hva som kan gjøres med samarbeidsavtalen som igjen kan føre til noe godt for lhbt-personer i Russland og St. Petersburg. En løsning som er bedre enn å bryte samarbeidsavtalen. Bryter vi avtalen vil det kanskje føre til en eller to overskrifter i media – for så å bli glemt. Da mister vi kommunikasjonskanalen som en samarbeidsavtale er. Derfor har jeg holdt litt igjen.

Stang inviterer derfor norske lhbt-organisasjoner til dialog og for å få skolering på lhbt-feltet.
– Ja, jeg vil invitere LLH til et møte slik at jeg kan få noen råd om hvordan Oslo best kan være tilstede for russiske homofile. LLH kjenner bedre til mekanismene enn hva jeg gjør. Derfor ber jeg nå om råd.

Stang avviser ikke forslaget fra varaordfører Libe Rieber-Mohn om å dra til St. Petersburg. Men han har et annet forslag.
– Det å reise bort til St. Petersburg for å belære dem om lhbt-rettigheter, slik varaordføreren foreslår, kan være en spennende tanke. Men jeg tenker at det vil være mer virkningsfullt om vi inviterte representanter fra St. Petersburg til Oslo – ikke for å belære dem, men for å informere dem om hvor langt vi har kommet her i Norge. Ikke at vi er i mål her hjemme, men vi har kommet langt. Jeg ønsker å vise fram den respekten og friheten vi har fått til på lhbt-området.

Stang forteller at han er opptatt av hva som gir best resultat.
– Dette handler til syvende og sist om lhbt-personer i Russland. Hvis jeg sender et brev til den politiske ledelsen i St. Petersburg og bryter avtalen, så vil jeg fremstå som kul i media her hjemme – men jeg er ute etter resultater. Akkurat der føler jeg at jeg er på linje med blant andre LLH, sier Stang til Blikk Nett og legger til,
– All historie har vist at dialog fungerer bedre enn konfrontasjon.

Regnbueflagg i 2022?
Det har også stormet rundt neste års vinter-OL i Sotsji. IOC-medlem Gerhard Heiberg har allerede vært ute i media og advart utøvere som pønsker på homo-stunt under lekene, som for eksempel å markere homostandpunktet sitt med en regnbue-pin på klærne. «Glem det», er meldingen fra Heiberg.

Oslo utarbeider en søknad om å få arrangere Olympiske leker i 2022. Hvis søknaden går gjennom er ordfører Stang klar på at lekene da arrangeres i et mangfoldig Oslo.
– Oslo som OL-arrangør har lov å markedsføre og synliggjøre lekene slik vi ønsker. Det ville vært helt naturlig under et OL i Oslo å synliggjøre det mangfoldet vi har her i byen, både i forhold til seksuell orientering, hudfarge, religion og så videre. Det er det som er Oslo – mangfold.

– Vil regnbueflaggene vaie da også som under Skeive dager?
– Det ville vært unaturlig om ikke regnbueflagget var en del av OL, avslutter ordfører Fabian Stang.

Venter spent på invitasjon
LLH-leder Bård Nylund er glad for at ordfører Stang nå vil møte LLH for å snakke om situasjonen i Russland og spesielt i samarbeidsbyen St. Petersburg.
– Min umiddelbare reaksjon på utspillet til Fabian Stang er at jeg gleder meg til invitasjonen kommer, sier Nylund til Blikk Nett.

Nylund mener det er klokt av Stang å konsultere LLH.
– Folka som jobber internasjonalt i LLH, jeg skal ikke ta æren for det arbeidet, er kvalifiserte folk som har god kompetanse og oversikt over hva som foregår i verden – og ikke minst vet hvilke virkemidler som viser seg å ha effekt. Ofte kan det være virkemidler som folk generelt kan synes er litt tafatte og ikke hardtslående nok. Men for oss er det resultatene som gjelder – ikke det å bråke mest mulig, sier Nylund til Blikk Nett.

Les også: – Vi må dra til St. Petersburg