Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Torsdag 22. august åpner Skeive Sørlandsdager, som feirer det skeive mangfoldet i både Aust- og Vest-Agder med et fire dages festivalprogram med debatter, konserter og parade.

Den offisielle åpningen av Skeive Sørlandsdager er torsdag 22. august og Likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik får det ærefulle oppdraget.

Tradisjonen tro deler LLH Sør ut sin årlige Homofrydpris, og på åpningsdagen blir det politisk debatt mellom stortingskandidatene i Vest-Agder. Redaktør for avisa Fædrelandsvennen Finn Holmer-Hoven er debattleder. Senere står sangeren Line Jørgensen for musikalsk underholdning med musikk av italienske, amerikanske og tyske komponister, alt fra kjente italienske operasvisker til nyere og et mer ukjent repertoar.

Boklansering og humor
Fredag 23. august kommer Marion Arntzen fra ressurssenteret Stensveen til sørlandsfestivalen for å lansere sin nye bok «De usynlige kjønn». Hun og ektemannen Harald ble tildelt YS’ Likestillingspris 2010. «De usynlige kjønn» handler om transkjønnete personers egne erfaringer, men boka belyser også temaet fra ulike faglige perspektiver. I forbindelse med boklansering kan du se fotografiene Roy Allan Larsen har tatt til boka i vrimlehallen på Universitetet i Agder, Kristiansand.

Seniorforsker ved Likestillingssenteret, Janneke van der Ros, kommer for å presentere funnene fra rapporten «Alskens folk – Levekår, livssituasjon og livskvalitet for personer med kjønnsidentitetstematikk», som er laget på oppdrag fra Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet.

Kvelden avrundes med humor- og musikalsk show. På scenen står Depui. Musikken hans er inspirert av eldre Balkan beat, fransk amour musikk og meksikanske referanser. Bent Ivar Depui Tversland slapp i fjor sitt debutalbum «Manhood» og høstet flere femmere i landets aviser, blogger og radiostasjoner.

Marit & Mahala gjester i år festivalen for andre gang. Linda Mahala og Marit Persheim har satt opp en rekke sceneshow, og har laget humorprogram for NRK. Humor blir det enda mer av når Trash Girls dukker opp. Helt siden sin første opptreden på Homoøya i 2004 har søstrene Candy, Pumkin og Toxic Pie i showgruppa Trash Girls danset og sunget og parodiert seg inn i mange hjerter.

Regnbuetorv og konserter
Lørdag 24. august blir torget i Kristiansand til et regnbuetorv hvor politiske partier og ideelle organisasjoner har stands, og avtroppende leder i Skeiv ungdom, Åshild Marie Vige, leder den politiske debatten mellom ungdomspartiene.

Sørlandsartisten Erik Faber står for radiovennlig musikk, mens Bjørn Olav Edvardsen, kjent fra «Idol», «The Voice» og «Det store korslaget», framfører Skeive dagers pridelåt, «Mountains». I låta forteller han sin egen historie som handler om å endre livet sitt og om å komme seg gjennom vanskeligheter. I forbindelse med slippet av «Mountains» intervjuet Blikk artisten. Han fortalte da om sin vanskelige tid på videregående, og at russetida i en liten by på Sørlandet heller ikke var lett: «Jeg har opplevd mye vondt som homofil. Bare det å tørre å si at jeg er det. Jeg har blitt trua, trakassert og banka opp. Da jeg bodde hjemme i Arendal, var jeg en av de få som turte å være åpen, og jeg var mye redd på den tida.» Edvardsen skal synge på torvet under oppkjøringen til paraden.

Senere på kvelden sørger dj Lise Karlsnes, tidligere vokalist i Briskeby og deltaker i fjorårets Melodi Grand Prix, for dansbare rytmer på Skeiv Sommernatt på RadissonBlu Caledonien Hotell kl 23.

Mer info: llh.no/sor