Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Utstyrt med fargekritt fargela Åpne Høyre i dag morges fotgjengerfeltene utenfor den russiske ambassaden i Drammensveien i regnbuens farger.

– Dette er veldig moro, og spesielt flott er det at vi fikk med så mange en tidlig morgen, fordi aksjonen var noe vi fikk i stand på veldig kort tid, sier Helge Ytterøy L’orange, nestleder i Haugesund Høyre til Blikk Nett.

Han mener det ville vært flott om det ble en tradisjon å holde fotgjengerfeltene utenfor den russiske ambassade i regnbuefarger.
– Men da må flere trå til og ta opp stafettpinnen fra Åpne Høyre, sier Ytterøy L’orange til Blikk Nett.

Blant demonstrantene denne tirsdagsmorgenen var profilerte Høyre-folk som samfunnsdebattant og Høyre-aktivist Heidi Nordby Lunde, leder i Høyres kvinneforum avdeling Oslo, Berit Solli og Håvard B. Øvregård i Norges Idrettsforbund og Med idretten mot homohets. Aksjonistene stilte i nye t-skjorter med slagord for homorettigheter på engelsk og russisk.

Blant aksjonistene var også Moderaternas riksdagsmedlem Christian Holm, som har tatt turen fra Stockholm til Oslo for å bidra under Høyres valgkamp.
– Jeg deltar her i dag for å protestere mot den russiske propagandaloven som rammer lhbt-befolkningen i Russland, sier Holm til Blikk Nett.

I Sverige har det vært flere demonstrasjoner og markeringer mot Russland, og det var i Stockholm fotgjengerfelt i regnbuefarger dukket opp først. Holm mener det er helt naturlig at folk engasjerer seg i denne saken.
– Det handler om menneskerettigheter, noe som er viktig for den svenske befolkningen og den Sveriges regjering. Derfor er det ekstra viktig å markere motstand når det skjer noe som ikke er bra, slik vi ser i Russland nå.

Russlands harde linje mot lhbt-befolkningen kan få konsekvenser.
– Alle overgrep mot menneskerettighetene vil få konsekvenser, også når det er snakk om relasjoner land i mellom, som mellom Sverige og Russland. Den nye propagandaloven er helt uakseptabel og er ikke positiv i forhold til relasjonen våre land imellom, sier Christian Holm til Blikk Nett.

Skeive tilbys terapi
I kjølvannet av propagandaloven har det må i Statsdumaen blitt foreslått at man skal tilby lhbt-personer terapi slik at de kan skifte seksuell orientering.

Det er representanten Mikhail Degtyarev fra det populistiske og nasjonalistiske partiet LDPR som er forslagsstiller melder nyhetstjenesten Russia Today. Degtyarev er også kandidat til Moskvas valg av ordfører.
«Vi ønsker å tilby homofile en frivillig og anonym behandling og konsultasjon med psykolog og sexolog slik at de får hjelp til å returnere til et normalt liv og å bli heterofile, slik 95 til 99 prosent av våre andre landsmenn er», uttaler Mikhail Degtyarev ifølge Russia Today.

Helge Ytterøy L’orange er sjokkert over forslaget.
– Det er rett og slett neste steg på stigen nedover. Først starter man med å si at noe er unormalt og så går man hakket videre – med det forundrer meg ikke at dette skjer, sier Ytterøy L’orange til Blikk Nett.