Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

De politiske partiene møtte opp med valgløfter og bedrev stemmesanking under Sentrum på skeivå i byparken i Stavanger.

Festivalen Stavanger på skeivå feiret 15-årsjubileum i år og det årlige Sentrum på skeivå inntok byparken lørdag 7. september i strålende solskinn. Parken var pyntet i regnbuens farger og det var flust med stands og underholdning. Skeiv Ungdom og Amnesty International delte ut informasjon og vervet medlemmer. LO var også tilstede for å sette farge på Stavanger sentrum denne lørdagen.

At det er valgår satte naturligvis sitt preg på Stavanger på skeivå, men når representanter for de politiske partiene holdt appeller i byparken lå fokus på lhbt-rettigheter fremfor evige kampsaker som veiutbygging, sykehjemsplasser og miljø.

Når Blikk Nett treffer Iselin Nybø (V), Bent Høie (H) og Eirin Sund (Ap) i byparken er det lite som minner om steile fronter.
– Når man blir invitert til å delta på et arrangement som Stavanger på skeivå så svarer man selvsagt ja, sier Iselin Nybø, Rogaland Venstre sin førstekandidat til stortingsvalget 2013.

– Tidligere denne uka deltok jeg også på ungdomskonferansen «Eg e den eg e» hvor tema var forebygging av mobbing av unge lesbiske, homofile, bifile og transpersoner. Da jeg satt der og hørte på historiene til unge lhbt-personer som fortalte hvor vanskelig det kan være for mange så skjønner man fort hvor viktig det er med slike arrangementer som Stavanger på skeivå, sier Nybø til Blikk Nett.

Nybø får støtte av Eirin Sund, stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet.
– Jeg er veldig stolt av at Stavanger på skeivå kan feire 15-årsjubileum i år – selv om det selvsagt burde vært et 35-årsjubileum, sier Sund til Blikk Nett.

– De fleste partiene står samlet i lhbt-saken. Men samtidig er det viktig å vite at alle rettigheter fortsatt ikke er på plass, og at det gjenstår mye arbeid. Arbeiderpartiet skal fortsette arbeidet for lhbt-saken nå når valget er over, det kan jeg love, sier Eirin Sund til Blikk Nett.

Høyres stortingsrepresentant og partiets nestleder Bent Høie har som åpen homo et mer personlig forhold til lhbt-kampen enn sine politiske motstandere fra Venstre og Arbeiderpartiet.
– Det er utrolig kjekt å delta på Stavanger på skeivå og se at festivalen i løpet av de siste femten årene har vokst til å bli den største skeive festivalen i Norge etter Skeive dager, sier Høie til Blikk Nett.

– Men midt oppi alt det positive er det viktig å ikke leve livet på en rosa sky, selv om de fleste av oss har det veldig bra. For det første er det fortsatt mange skeive her i Norge som sliter og som opplever diskriminering. Vi har store utfordringer i forhold til hivsmitte, som bare øker og som ikke har det fokus som trengs. Vi må også følge med på det som skjer internasjonalt, ikke minst situasjonen i Russland hvor det går i skikkelig feil retning, sier Høie til Blikk Nett.

Støtter skeive i Russland
Amnesty International sørget for å sette Russland og menneskerettigheter på agendaen i byparken.
– For Amnesty er det viktig å vise at det fortsatt er behov for å kjempe for menneskerettigheter, sier Kim Stian Tjelta Ellingsen, teamleder for Amnesty International Norge Region Sør.

Amnesty valgte å sette spesielt fokus på både propagandaloven som er innført i Russland og ikke minst loven som knebler organisasjoner som driver politisk virksomhet og mottar utenlandsk støtte.
– Disse organisasjonene er ifølge loven nødt til å registrere seg som utenlandske agenter. Nekter organisasjonene å registrere seg kan de bli nødt til å legge ned, og lederne kan bli satt i fengsel og få store bøter. Vi ser at dette rammer lhbt-organisasjoner i Russland veldig hardt i og med at de trenger utenlandske støtte for å kunne eksistere, sier Tjelta Ellingsen til Blikk Nett mens han samler inn underskrifter fra engasjerte rogalendinger i byparken.

Fra Stavanger til EuroPride
EuroPride 2014 hadde også tatt turen vestover for å kapre festivaldeltakere til neste års festival i Oslo. Stavanger er bare nok et stopp på en lang EuroPride turné forteller koordinator Stein Runar Østigaard til Blikk Nett.
– Vi startet markedsføringen av EuroPride 2014 under West Pride i Gøteborg i juni i år. Men det var jo under våre egne Skeive dager vi lanserte EuroPride 2014 med brask og bram, sier Østigaard til Blikk Nett.

Siden gikk turen til både EuroPride i Marseille, Stockholm Pride og pride i Vilnius.
– Vi har blitt godt mottatt overalt og folk er veldig positive. Vi får veldig god tilbakemelding på blant annet Pride park og at det er et gratistilbud, og ikke minst Pride house.

Frivillige krefter har tatt oppgaven med å promotere og markedsføre EuroPride 2014 på en lang rekke pride-arrangementer over hele Europa. Det er ingen hemmelighet at Norge er et dyrt feriemål, men det har EuroPride tatt høyde for.
– Vi har et godt og nært samarbeid med Visit Oslo som kommer til å informere om gode og billige overnattingsmuligheter. I tillegg har noen frivillige startet opp en Facebook-gruppe hvor man kan adoptere tilreisende festivaldeltakere, slik at de kan få et sted å overnatte. Det er veldig moro, sier Østigaard til Blikk Nett.

Se flere bilder fra Stavanger på skeivå her:  Blikk på Facebook