Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Den årlige Ultimafestivalen i Oslo er et sted for annerledes musikalske ideer. Årets tema retter oppmerksomheten mot folk som velger alternative veier for å finne nye musikalske uttrykk.

Festivalen har hentet inspirasjon fra Orquesta de Intrumentos reciclados Cateura, et orkester der ungdom fra slummen i bydelen Cateura i Paraguays hovedstad Asunción, lager og spiller på instrumenter satt sammen av ting de finner på søppelfyllinga. «I et individualisert og digitalisert samfunn der outsiderposisjonen er så ettertraktet at man snakker om kollektiv individualisme og subkultur som merkevare, er det interessant å se på denne rollen i musikkhistorisk sammenheng», heter det i programmet.

Om det er derfor Ultima har mange skeive bidrag i år, er vel mer tilfeldig, men Blikk Netts lesere kan notere seg blant annet festivalens bestillingsverk fra Nils Bech. Med sin spesielle stemme og drømmeaktige uttrykk har Bech de siste årene etablert seg på den internasjonale kunstscenen med sine performancekonserter. «Nils Bech om kjærlighet», der han opptrer sammen med Ole-Henrik Moe, Julian Skar og Kari Rønnekleiv, kan oppleves i Kulturkirken Jakob fredag 13. september.

Et botanisk eventyr, «Adventura Botanica, blir det med danseren Odd Johan Fritzøe og musikk av Spunk på Dansens Hus fredag 13. og lørdag 14. september. Fritzøe tar utgangspunkt i Darwins evolusjonslære og presenterer støypoesi, lysskulpturer og bevegelig billedkunst.

Cikada Trio urfremfører i Akershus slottskirke fredag 13. september blant annet et nyskrevet verk, «Drop», av komponisten Jon Øivind Ness, som er kjent for sine humoristiske skråblikk med referanser til andre verker. Han var Oslo-filharmoniens komponistprofil forrige sesong, og i 2009 ga orkesteret ut plata «Low Jive» med musikk av Ness, noe som innkasserte en Spelemannspris.

Mer info:  ultima.no