Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Skeive filmer har denne uka verdenspremiere på dokumentaren «Mr. Propaganda», om aktivisten Nikolai Alekseev og hans kamp for lhbt-rettigheter i Russland. Midt i lanseringen av filmen slår stjernebildet av Aleksev sprekker, og andre lhbt-aktivister i Russland tar nå avstand fra pioneren.

Nikolai Alekseev startet aktivistgruppa GayRussia i 2005, den første lhbt-aktivistgruppa i Russland. Siden starten har de tatt initiativet til fem rettighetskampanjer. Hittil har de lykkes med å bidra til at forbudet mot at homofile kan gi blod ble opphevet i 2008. Den meste kjente kampanjen deres er kampen for å få arrangere Moscow Pride. En kamp som har tatt Alekseev til menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg, hvor det ble avgjort at Moskva ikke kan nekte homoparader – uten at myndighetene har skiftet standpunkt av den grunn.

Med sitt engasjement og teft for hva som gir oppmerksomhet i internasjonal media, som dramatiske arrestasjoner, ble Alekseev fort en stemme mange lyttet til. Det franske homomagasinet Tetu utropte Nikolai Alekseev i 2009 til «l’activiste le plus acharné du continent» som kan oversettes til «kontinentets mest utholdende og overbevisende aktivist». Det amerikanske homomagasinet The Advocate har kalt han for «den mest synlige korsfareren i Russland». Æresbetegnelser Alekseev har gjort seg fortjent til i aller høyeste grad.

Men fasaden ser nå ut til å slå sprekker, tydelige sprekker som vil få konsekvenser både for Alekseevs anseelse og for lhbt-arbeidet i Russland. Flere lhbt-aktivister i Russland tar nå grep og ber internasjonal presse om å finne andre kilder når de skriver om situasjonen i Russland. Bakgrunnen er Nikolai Alekseevs mange kontroversielle uttalelser og ikke minst de ekstreme holdningene han har forfektet på sosiale nettsteder som Twitter og Facebook de siste månedene.

Angriper sine egne
Det startet like etter at propagandaloven ble vedtatt i Russland, og da internasjonale aktivister begynte å aksjonere. Alekseev gikk til frontalangrep på vestlige aktivister, fremfor å angripe Russlands myndigheter. Han angriper blant annet russiske lhbt-personer som har valgt å forlate hjemlandet etter at propagandaloven ble vedtatt og kaller dem feige.

I det store og hele mener Alekseev at frykten for propagandaloven ikke har rot i virkeligheten og at vestlige lhbt-aktivister overdriver faren. En uttalelse som står i sterk kontrast til videoklippene de fleste har sett hvor unge lhbt-personer blir bortført og torturert av russiske nynazister.

Pornograf og lhbt-aktivist Michael Lucas, som emigrerte Russland i 1995 på grunn av økende antisemitisme i landet, ble sjokkert over landsmannens oppførsel og utspill, og i en kronikk på det skeive nettstedet Out erklærte han at Nikolai Alekseev ikke lenger kan regnes som frontfigur i Russlands lhbt-kamp. Lucas selv er en kontroversiell skikkelse i lhbt-miljøet, og er kjent for sine kontroversielle holdninger mot arabere og spesielt muslimer. Men konflikten handler ikke kun om disse to personlighetene, og det er lhbt-miljøet i Russland det går utover.

Alekseev har vendt det døve øret til hva kritikk angår og har svart med en rekke hatefulle og antisemitiske angrep på Lucas og andre lhbt-aktivister som tør å ta til motmæle mot de fordomsfulle og hatske utspillene på Facebook og Twitter. I sitt eget hode består Russlands lhbt-bevegelse kun av Nikolai Alekseev, og som han skrev på Facebook-profilen sin nylig:
«Dear friends, you will have to either hate me or love me for many more years but you will have to deal with mei f you want to change [something] in Russia [for LGBT people]. There is no other way!»

Null kommunikasjon
Det er Nikolai Alekseevs sannhet. Men det er ikke virkeligheten slik andre lhbt-aktivister i Russland ser det. Og nå advarer de det internasjonale lhbt-miljøet mot aktivisten Alekseev.
– Han har faktisk diskreditert seg selv nå med alle utspillene sine, sier Manny de Guerre til Blikk Nett.

Manny de Guerre er sammen med Gulya Sultanova drivkraften bak filmfestivalen Side by Side i St. Petersburg. De er nå i Oslo og deltar på Skeive filmer og møter norsk homobevegelse og andre menneskerettighetsorganisasjoner.

– Nikolai har alltid fulgt sin egen taktikk når han aksjonerer, som er totalt forskjellig fra hvordan vi i Side by Side jobber. I St. Petersburg jobber lhbt-miljøet sammen, og vi jobber mot felles mål. Men som i alle andre bevegelser vil det alltid være forskjellige meninger om saker og ting, sier de Guerre til Blikk Nett.

Verken Side by Side eller Coming Out, lhbt-organisasjonen i St. Petersburg, samarbeider med Nikolai Alekseev.
– Vi har overhode ingen tilknytning til han eller organisasjonen hans GayRussia. Vi kommuniserer ikke med han heller i noen slags form. Vi lar han være i fred og lar han holde på som han selv ønsker. Men når det er sagt: vesten har gitt Nikolai alt for mye oppmerksomhet, sier de Guerre.

At Alekseev har stått alene i lhbt-kampen i lang tid, og med et blitt selve postergutten for alt som er lhbt i Russland, har hatt en uheldig effekt på han som menneske.
– Han er en virkelig god pr-strateg og han snakker engelsk veldig bra. Og det har ført til den posisjonen han i dag har internasjonalt. Men så begynner alt å rakne, som vi nå ser, sier de Guerre og viser til Alekseevs angrep på russiske lhbt-personer som søker asyl i andre land som et godt eksempel.
– I Russland har det lenge vært en diskusjon innad i lhbt-bevegelsen om Nikolai. Den startet for fem år siden, så for oss er ikke dette noe nytt. Mange er redd for at Nikolai nå ødelegger hele bevegelsen.

de Guerre er ikke så bekymret for akkurat det. Hun er mer bekymret for at internasjonal media og lhbt-aktivister skal tro at Alekseev er den eneste stemmen verdt å lytte til.
– Men det begynner å bedre seg. Side by Side er stadig i kontakt med internasjonal presse – spesielt i forbindelse med G20-møtet som nylig ble holdt i St. Petersburg. Det er farlig hvis man er lat og kun henvender seg til de kildene man pleier, som Nikolai Alekseev har vært – uten å sjekke om det finnes andre kilder med andre meninger og ideer. Side by Side og Coming Out i St.Petersburg er klare til å svare internasjonal presse. Bare ta kontakt, avslutter Manny de Guerre.

Vises under tvil
Skeive filmer-leder Bård Ydén har gått flere runder med seg selv med tanke på dokumentaren «Mr. Propaganda».
– Filmen står på årets program, og den vises torsdag 19. september på Filmens hus. Men jeg var lenge i tvil, sier Ydén til Blikk Nett.

At Alekseev er kontroversiell er ikke noe nytt, men den siste tidens utspill har tatt det hele til et nytt nivå.
– Alekseev er en bråkmaker og en kjent aktivist, som det naturlig nok blir mye oppstyr rundt. Det har ikke påvirket valget om å vise dokumentaren. Men da jødehatet hans eksploderte på sosiale medier ble jeg sjokkert. Et sted går grensen, og grensen min er der, sier Ydén til Blikk Nett.

Likevel viser altså Skeive filmer dokumentaren.
– Ja, fordi det er en forhistorie her. Filmen gir et bilde av Alekseev, fra oppveksten til den aktivisten han er kjent som i dag. Det er ingen kritisk eller nyansert dokumentar, det må sies. Nettopp derfor er det spennende at regissøren, Vladimir Ivanov, kommer til visningen. Det gir en god mulighet til å spørre han om hva det er som har skjedd med Nikolai Alekseev, avslutter Bård Ydén.

«Mr. Propaganda», Skeive filmer, torsdag 19. september, kl 17, Filmens hus, Dronningens gate 16, Oslo