Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Juryene i årets Skeive Filmer har brukt de siste åtte dagene til å se skeiv film i en rekke sjangere og fredag var det tid for å dele ut priser.

Programmet på årets Skeive Filmer var bredt og inneholdt kvalitetsfilmer sanket av programmerer og festivalsjef Bård Ydén etter besøk på de store skeive filmfestivalene verden over.

Årets festival har også hatt to eksklusive premierer. Publikum i Oslo fikk med seg verdenspremieren på Vladimir Ivanovs dokumentar «Mr. Propaganda», om den russiske aktivisten Nikolai Alekseev og han skamp for å få tillatelse til å arrangere pride i Moskva. Og avslutningsfilmen, Darren Steins «G.B.F», hadde europapremiere på årets Skeive filmer.

Festivalen har som tidligere år hatt en rekke gjester på besøk. Den kjente transaktivisten og pornoskuespilleren Buck Angel fløy inn fra Mexico for å vise filmen «Sexing The Transman». Publikum fikk også møte Angel ansikt til ansikt og for mange ble det en sterkt og inspirerende opplevelse. Les intervju med Buck Angel i Blikks novemberutgave.

Fra den skeive filmfestivalen Bok o Bok i St. Petersburg kom Manny de Guerre og Gulya Sultanova for å snakke om Russlands antipropagandalov og kampen for å kunne arrangere filmfestival. Beskjeden fra St. Petersburg var klar: «Fortsett å protestere. Det nytter, og det er en viktig støtte til lhbt-miljøet i Russland. Det er viktig at dere vet det», sa de Guerre til Blikk Nett.

Både festivalen og arrangørene har opplevd å bli bøtelagt på grunn av Russlands nye lover. Det var det to glade aktivister som måtte opp på scenen i Filmens hus for å ta i mot støtte fra det norske lhbt-miljøet. Skeive Filmer ga billettinntektene fra visningen til Bok o Bok, mens LLH ga en sjekk på 30 000 kroner fra sitt solidaritetsfond.

Fra vaginaer til lærsex
Programmet hadde stor bredde og publikum flokket til visninger som åpningsfilmen «I Am Divine», en dokumentar om verdens mest kjente dragqueen. Filmen «Who’s Afraid of Vagina Wolf?» var også en populær film og regissør Ann Margarita Albelo og skuespiller Guinevere Turner besøkte festivalen og fikk mye positiv feedback fra publikum. Les intervju med Guinevere Turner i Blikk om ikke lenge.

James Franco og hans «Interior. Leather Bar» trakk lærgutta til Filmens hus. Mens den fantastiske dokumentaren «The Invisibles» trakk et bredere publikum. Skeive Filmers kortfilmprogram har mange fans og årets program inneholdt en rekke godbiter. Litt mer saftige godbiter ble servert på kortfilmprogrammet Alt Porn, presentert av Manuela Kay fra PornFilmFestival Berlin.

Årets vinnere
Publikum har som tidligere år hatt muligheten til å stemme på sine favorittfilmer og vinnerfilmene vil publiseres på Blikk Nett i løpet av kort tid.

Fredag 20. september var festivalens siste dag og før visningen av årets avslutningsfilm «G.B.F» var tiden kommet til å høre hvilke filmer årets juryer satte mest pris på.

Skeiv Ungdoms jury besto i år av Luca Dalen Espseth, Hans Martin Lyche, Cathrine-Marie Nordgaard og Skeiv Ungdom-leder Line Halvorsrud. Juryen har sett filmer og dokumentarer med fokus på lhbt-ungdom og juryen var enstemmig i sitt valg av vinnerfilm.

I juryens begrunnelse heter det:
«Ungdomsprisen 2013 går til «Valentine Road». Dokumentaren om det forferdelige drapet på 15-år gamle Larry King gir oss et gripende innblikk i livet til et ungt menneske og hans kamp for å være seg selv. Filmen setter fokus på normer rundt kjønn og seksualitet i skolen, og konsekvensen for dem som bryter dem. Intervjuene med Larrys tidligere lærere som hevdet at Larry med sin utagerende oppførsel provoserte fram det voldelige angrepet som ender med at han blir skutt to ganger i bakhodet på kloss hold viser hvor sårbar denne gruppen elever er i sin skolehverdag. De ekstreme voldshandlingene og de skremmende holdningene som utvises i filmen kan virke fjernt fra norsk virkelighet, og filmen er i så måte ikke representativ for forholdene til skeive unge i Norge. Imidlertid tematiserer filmen voksnes manglende evne til å beskytte barn og unge mot overgrep og diskriminering, og som på mange måter gir filmen forgreininger til norsk skolehverdag der det stadig rapporteres om alvorlige tilfeller.»

Årets hovedjury besto av Kim Yutani, programmerer for Sundance Film Festival, Josefine Tengblad, produsent og skuespiller, Emma Smart, det britiske filminstituttet og BFI London Lesbian & Gay Film Festival, KC Price, direktør for Frameline og San Francisco Internasjonale LHBT filmfestival, Drew Droege, skuespiller, og Tron Hirsti, daglig leder og art director i Blikk.

Juryen delte først ut pris for Årets kortfilm. I juryens begrunnelse heter det:
«For sin unike vri på ungdommers utforsking av seksualitet og dens friske humor er denne fryktløse kortfilmen et ekstraordinært portrett av ung lengsel. Prisen for Årets beste kortfilm går til «Boygame» av regissør Anna Österlund Nolskog.»

Kim Yutani delte ut pris til Årets spillefilm. I juryens begrunnelse heter det:
«Med sin innovativ historiefortelling viser denne romantiske filmen at det ikke finnes språkbarrierer når det kommer til kjærlighet og romantikk. Filmen har originale karakterer, som alle får sitt øyeblikk hvor de kan skinne. Prisen for Årets spillefilm går til «Dual» av regissør Nejc Gazvoda.»

«Dual» er en tander og innsiktsfull historie om to mennesker som kanskje møtes på feil tid, men som uansett ender opp litt lykkeligere. Slovenske Tina har en sommerjobb som bussjåfør på flyplassen i Ljubljana. Iben kommer fra Danmark og er på vei til Hellas, men grunnet tekniske problemer med flyet er hun tvunget til å tilbringe natten i Ljubljana.
Tina nøler først når Iben ber henne vise henne rundt i byen på natten, men gjør til slutt som Iben ønsker. Begge er mystiske på sitt vis – Iben er åpen og uredd der Tina er stille og skeptisk, men etter hvert som natt blir til dag kommer de nærmere hverandre, og den uventede tiltrekningen gjør at de begge møter vendepunkt i livet.