Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

I august fremmet Oslos varaordfører Libe Rieber-Mohn (Ap) et forslag om at hun og ordfører Fabian Stang drar til St. Petersburg for å stå opp for retten til å elske en av samme kjønn.

Bakgrunnen for forslaget er knyttet til diskusjonen rundt den nye propagandalovgivingen i Russland, og da spesielt i St. Petersburg som er en by Oslo har samarbeidsavtale med.

Da forslaget ble behandlet av Finanskomiteen i forrige uke valgte Høyre, Venstre, Krf og FrP å stemme mot forslaget, til tross for at varaordføreren og ordfører Fabian Stang hadde møte med LLH hvor dialog ble trukket fram som et viktig moment for bedring.

Varaordfører Rieber-Mohn mener en oppsigelse av samarbeidsavtalen mellom Oslo og St. Petersburg kan føre til ytterligere overgrep og diskriminering av lhbt-personer, men er overrasket og skuffet over Finanskomiteen i Oslo kommune.

– Når Finanskomiteen avviser Aps forslag om dialog og møte med myndigheter i St. Petersburg, så synes ikke jeg det holder. Det kommunen og byrådsleder gjør er å sende et brev hvor man i noen få setninger kritiserer propagandaloven er ikke noe jeg vil kalle aktiv dialog, sier varaordfører Libe Rieber-Mohn til Blikk Nett og viser til brevet byrådsleder Stian Berger Røsland (H) sendte til guvernøren i St. Petersburg i august.

Bakgrunnen for brevet er at Oslo kommune tidligere i år mottok et brev fra guvernøren i St. Peterburg, Georgy Poltavchenko, hvor Oslo, sammen med 31 andre byer inviteres til et tettere samarbeid om sport og kultur.
– Skal vi først ha St. Petersburg som samarbeidsby synes jeg det forutsetter at kommunen har en langt mer aktiv holdning til disse spørsmålene – som jo dreier seg om grunnleggende menneskerettigheter, sier Rieber-Mohn til Blikk Nett.

Oppfølging av avtale fra 1995
Oslo kommune signerte samarbeidsavtalen med St. Petersburg i 2007, en avtale som fulgte opp en lignende avtale som ble inngått i 1995.

Etter avstemmingen i Finanskomiteen, hvor altså Høyre, Venstre, Krf og FrP stemte i mot forslaget, kom komiteen fram til en ny innstilling hvor byrådet bes om å legge fram sak om prinsipper for praktisering av samarbeidsbyer slik at bystyret kan få vurdert om og i så fall på hvilket grunnlag Oslo kommune bør ha samarbeidsavtaler med andre byer.

Det ble også lagt fram forslag om at Oslo kommune inviterer sine samarbeidsbyer til EuroPride i Oslo 2014. Tanken er at myndigheter fra St. Petersburg vil komme til Oslo for å delta i et program hvor politi, helsetjenester og organisasjoner kan utveksle erfaringer om arbeid for å forebygge vold og diskriminering knyttet til seksuell legning.

Ny kamp i bystyret
Arbeiderpartiets forslag ble tatt opp på nytt i bystyret onsdag 25. september og Rieber-Mohn håpet representantene tenkte seg godt om før avstemmingen. Det ser det ut til at de gjorde.

«Høyre, Venstre og KrF snudde i kveldens møte, og det er nå et enstemmig bystyre som vil ta kontakt med myndighetene i St. Petersburg for å ta opp menneskerettighetssituasjonen på et møte der», skriver Libe Rieber-Mohn på sin Facebook-side sent onsdag kveld.

«Jeg er glad for at forslaget fra Per Anders Torvik Langerød, Tone Tellevik Dahl og meg fikk full støtte, og ser frem til å jobbe videre for å vise vår støtte til lhbt-befolkningen i Russland», avslutter Rieber-Mohn på Facebook.

Per Anders Torvik Langerød, bystyrerepresentant for Arbeiderpartiet, sier i en kommentar til Blikk Nett at det nå blir vei i vellinga.
– Nå er det avgjort at ordfører Fabian Stang umiddelbart skal ta kontakt med myndighetene i St. Petersburg, sier Torvik Langerød til Blikk Nett.

Etter motstanden i Finanskomiteen snudde stemningen i bystyret i kveld ifølge Torvik Langerød.
– Da fikk vi Frp med på vårt forslag og med Frp på laget fikk vi presset fram en enighet.

Torvik Langerød er overrasket og glad for at Frp støttet Aps forslag i bystyret.
– Ja, nå må jeg gå i meg selv og se på mine egne fordommer. Jeg har tidligere oppfattet Fremskrittspartiet som vanskelige å ha med å gjøre når det kommer til lhbt-rettigheter, blant annet på grunn av motstanden mot paraden i Oslo, ved Frps Sylvi Lystad, og ikke minst motstanden mot ekteskapsloven i sin tid. Men det er nå tydelig at det er andre krefter Fremskrittspartiet nå som er opptatt av liberale rettigheter. Det var veldig gøy å se at Frp var med å kjempe med oss for Oslos internasjonale engasjement i homosaken, avslutter Per Anders Torvik Langerød.