Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Det er en rekke filmer med skeivt tema på kino i disse dager. Kritikerroste »Blå er den varmeste fargen» vises over hele landet, og på Oslo Internasjonale filmfestival kan du se «Fremmed ved sjøen» og «Tom at the Farm».

Den omstridte franske thrilleren «Fremmed ved sjøen» får norgespremiere 22. november. Men Oslo Internasjonale filmfestival kan friste med en førpremiere onsdag 20. november.

«Fremmed ved sjøen» («L’Inconnu du lac») hentet hjem årets skeive pris Cannes. Regissør Alain Guiraudie fikk i tillegg den prestisjetunge festivalens pris for beste regi. I filmen drar Franck på stranda for å sole seg, og for å ha sex i busk og kratt. Han møter kjekke Michel som han blir forelsket i. Og han innleder et vennskap med nyskilte og heterofile Henri, som bare trenger noen å snakke med. En kveld blir Franck vitne til at Michel drukner sin nåværende partner. Likevel velger Franck å leve ut forelskelsen til morderen.

Selv om filmen har svært eksplisitte sexscener, av mange beskrevet som ren homseporno, har regissør Guiraudie noe mer på hjertet: «Det finnes mye utopisk kjærlighet i filmer, men jeg ville filme seksualitet på en mer dokumentarisk måte enn å gjenskape en fantasiverden som sammenfaller med mine lyster. Jeg ville også framstille hva som skjer innenfor et homsemikrokosmos som et cruisingsted er».

«Fremmed ved sjøen» ble godt mottatt av kritikerne, men i Frankrike er publikum delt. Da filmen hadde premiere i Frankrike i sommer ble det bråk. I flere bydeler i Paris ble plakatene revet ned, da de lokale myndigheter visstnok ikke ville akseptere at det ble reklamert for «den slags svineri». Det ga selvfølgelig filmen en masse ekstra oppmerksomhet, noe som neppe var målet. Nå settes den opp på norske kinoer fredag 22. november, med førpremiere på Oslo Internasjonale filmfestival onsdag 20. november kl 17, Filmens hus, Lillebill, Dronningens gate 16.

Tom at the Farm
Oslo Internasjonale filmfestival har nok en kritikerrost film med skeiv tematikk på årets program. «Tom at the Farm», av stjerneskuddet Xavier Dolan, er en intens psykologisk thriller basert på et teaterstykke av den anerkjente forfatteren Michel Marc Bouchard. Filmen hadde premiere på filmfestivalen i Venezia i høst, der den fikk kritikerprisen for beste film.

Kanadiske Xavier Dolan er skuespiller og regissør og debuterte som filmskaper med filmen «J’ai tué ma mère (I Killed my Mother)», som vant tre priser ved Cannes Festivalen. Hans siste film «Lawrence Anyways» har vunnet flere priser, blant annet ved Toronto Internationale Filmfestival og Cannes.

«Tom at the Farm» forteller en fascinerende historie om sorg og tap, men også begjær og bedrag. Tom, spilt av regissør Dolan selv, reiser ut til landsbygda for å delta i kjærestens begravelse. Når han kommer dit oppdager han at til sin overraskelse at forholdet deres har vært en hemmelighet, og at ingen der vet hvem han er. Kjærestens homofobe bror, Francis, er den eneste som vet sannheten om Tom. Francis innleder et sadistisk, psykologisk spill, der han tvinger Tom til å forlenge oppholdet og late som om han er en annen. Gradvis forstår Tom at det ikke er sikkert at Francis noen gang vil la ham reise derfra.

Homoseksualitet er en naturlig del av alle filmene til Dolan, men uten at det er den drivende kraften i historiene. Det gjelder også «Tom at the Farm»
«Det er en film om vold og intoleranse, og den store kløften som skiller menn fra storbyen og menn i utkantstrøk. Det er også en film om sorg, løgner og hvordan mennesker lyver for seg selv», sier Dolan selv om filmen.

«Tom at the Farm» vises onsdag 20. november, kl 17, Filmens Hus, Tancred, Dronningens gate 16.

Mer info:  oslofilmfestival.com