Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Åpningen av filmfestivalen Side by Side fikk en røff start tidligere i dag.
– Hele kjøpesenteret hvor festivalen holdes ble evakuert, sier jurymedlem Bård Ydén fra Skeive Filmer.

Bård Ydén er på plass i St. Petersburg for å sitte i juryen under den skeive filmfestivalen Side by Side [Bok o Bok]. Festivalen ble evakuert før den rakk å åpne etter at det ble ringt inn en bombetrussel mot Varshavsky jernabenstasjon hvor festivalen skulle åpne i et kjøpesenter. Alle tilstedeværende alle ble holdt på gata i to timer mens området ble gjennomsøkt.
– Det var fullt av politi og bombehunder og folk ventet tålmodig utenfor. Men nå er alt som det skal, sier Ydén til Blikk Nett.

Nasjonalister og fundamentalister, blant dem politikeren Vitaly Milonov, har åpent oppfordret til aksjon mot festivalen. Milonov er politikeren som tok initiativ til propagandaloven som nå er vedtatt i Russland.
– Vi får politibeskyttelse og blir fulgt fra åpningsfesten ti metroen, sier Bård Ydén på telefon fra St. Petersburg.

Årets Side by Side-festival har en rekke gjester fra utlandet, deriblant regissør Gus Van Sant, kjent for filmer som «My Own Private Idaho» og ikke minst storfilmen «Milk», som skal vises på årets festival. Med seg har Van Sant filmens produsent Bruce Cohen og manusforfatter Dustin Lance Black.
– Med så mange promonente gjester tilstede og en rekke sikkerhetsvakter var dette det eneste homofobene kunne gjøre, sier Ydén og forteller at festivalens åpningsfilm var utsolgt, noe som vitner om stor interesse for festivalen.

– Vi ble bare møtt av en enslig homofob som gikk alene rundt oss en stund og ropte ‘Jeg er født av en kvinne’, avslutter Bård Ydén.

Under Skeive Filmer i september i år besøkte drivkreftene bak filmfestivalen Side by Side, Manny de Guerre og Gulya Sultanova, Oslo for å snakke om propagandaloven og hvordan russiske myndigheter i stadig større grad forsøker å kneble lhbt-organisasjoner og aktivister. Side by Side ble selv bøtelagt etter den såkalte «utenlandsk agent-loven» som trådte i kraft for nøyaktig et år siden.

Side by Side ble dømt til å betale en bot på nærmere 80 000 kroner, og Gulya Sultanova personlig ble ilagt en bot på nærmere 60 000 kroner. Under besøket på Skeive Filmer ble de to aktivistene overrakt en sjekk på 30 000 kroner fra LLHs solidaritetsfond.