Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

– Jeg anbefaler alle å holde et øye med FRANK driver med – en Oslobasert plattform som har arrangert alt fra filmvisning i egne leiligheter til utstillinger og publikasjoner. De jobber med å supplere den norske kunst-og samfunnsdebatten med et queer-feministisk perspektiv – det var sårt etterlengtet for min egen del da de starta, og jeg synes måten de jobber på, med f.eks åpent hus, skaper gode rom for queermiljøet, sier Ylva Ambrosia Wærenskjold.

– I tillegg kan jeg anbefale omtrent alle forestillingene jeg har fått med meg på Black Box i år. Egentlig tenker jeg at jeg burde få med meg alle – noen kloke kuratorhoder der oppe setter sammen knallbra program igjen og igjen.

Ylva Ambrosia Wærenskjold debuterte i høst med romanen «kom hjem når sorgene har løpt forbi». Romanen handler om et intenst og destruktivt kjærlighetsforhold mellom to kvinner. 

– Hvilken type kulturopplevelser er du mest glad i?

– Å lete fram bøker, å lese bøker, å snakke om bøker, å høre andre snakke om bøker, å skrive i bøker, å lese opp fra bøker, å se på bøkene i bokhylla hos andre. Og så har jeg mine steder jeg alltid besøker hvis jeg er innom – Röda Sten i Gøteborg, Fotografiska i Stockholm, Momentum i Moss – både fordi man ofte kommer over en spennende utstilling og fordi de gamle fabrikklokalene er så flotte å vandre rundt i.

– Hva er homokultur for deg?

– Hva er heterokultur? Homokultur, som heterokultur, assosierer jeg fort med utelivskultur; konserter, kvelder og happenings, med – for homoene – homoheltene – og for heteroene; heteroheltene. Det var ikke mye heterofilt i lufta da jeg så Peaches i Berlin, for å si det sånn. Sikkert ikke mye homovibes på Tea Party-festene heller. Den beste homoutelivskulturen i Oslo for tiden finner jeg på FYC/Queerdo-festene, langt fra homoutestedenes listepop.

– Hva er din beste kulturopplevelse?

– Under Litquake, San Franciscos bokfestival, arrangerer de Litcrawl, hvor alle butikker og kafeer langs Valencia Street i Mission District  – inkludert vaskeriene og bussitossjappene – har bokarrangementer, opplesninger og performance. Høydepunktet var kvinnehusets queer erotic reading, med blant annet Carol Queen, herregud så gøy det var.

Ellers, her i Oslo, var Ann Liv Youngs forestilling på Black Box og DV8s forestilling på Dansens Hus helt fantastiske.

– Hva er din verste kulturopplevelse?

– Nyttårsaften.

Eller kanskje da jeg fikk gratisbilletter til Melodi Grand Prix Junior, og dro.